Brexit-1

Stand van zaken Brexit-onderhandelingen

Auteur: Mieke Theunissen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat op 31 december 2020 de Europese interne markt en de douane-unie. Nu de Britse regering geen verlenging wil van de overgangsperiode in de Brexit, lijkt dit vrijwel zeker. Op dit moment is er vrije handel tussen het VK en de Europese Unie (EU), maar per 1 januari 2021 moeten ondernemers dus uitgaan van douane-inspecties en importtarieven.

De Britse regering lijkt dit jaar beter voorbereid op de gesprekken. Vorig jaar was een grote klacht van Brussel dat de Britten dat niet waren. De Britse onderhandelaar David Frost bracht vanaf de start van nieuwe onderhandelingen begin maart een flinke delegatie met zich mee. Het VK en de Europese Unie gaan het tempo van hun onderhandelingen de komende tijd opschroeven. De inzet van beide zijden is nog steeds ‘tarief-vrije en quota-vrije handel’. Maar daar is al jarenlang over onderhandeld en het is de allerhoogste tijd om nu meters te maken om een ongewenste ‘no-deal’ te voorkomen. Behalve met de EU werkt het VK ook aan handelsverdragen met de VS, Nieuw Zeeland, Australië en Japan. Maar de EU is verreweg de grootste handelspartner van het VK.

Handhaven hoge standaarden

Het Verenigd Koninkrijk wil hoge standaarden handhaven op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselkwaliteit. Voor Brussel is het een essentiële eis dat het VK het gros van de Europese regels blijft volgen. Maar aan de Britse kant werd herhaald dat het VK vanaf 2021 zijn ‘economische en juridische onafhankelijkheid’ herwint. Dat was immers de reden voor Brexit. De EU wil echter dat er voor die ‘onafhankelijkheid’ een prijs betaald wordt. Kortom, van weerskanten moet nog een hoop water bij de wijn.

Cijfers

Volgens de laatste cijfers van het CBS uit 2018 wordt door Nederland wereldwijd voor €24.226.000,- aan paarden geïmporteerd en voor €317.313.000,- geëxporteerd. 12% (€2.876.000,-) daarvan is import uit het Verenigd Koninkrijk en 3% (€10.488.000,-) is export. De Brexit wil niet zeggen dat meteen alle handel wegvalt. Veel hangt af van de deal die wordt gesloten. Met deelname aan de interne markt van de EU in ruil voor het overnemen van EU-regels kan de handel grotendeels doorgaan.

Vervolg

Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK komt logischerwijs pas nadat de onderhandelingen zijn afgerond. De nieuwe afspraken moeten ingaan na de overgangsperiode, die eindigt op 31 december 2020. Deze nieuwe afspraken moeten worden goedgekeurd door de EU-landen, het Britse parlement en het Europese parlement. Lukt het niet om nieuwe afspraken te maken, dan komt er na de overgangsperiode alsnog een zogeheten no deal-Brexit.

Het VK en de EU konden deze overgangsperiode nog eenmalig met twee jaar verlengen. Maar de Britse premier Johnson heeft gezegd dat hij geen verlenging wil. Politiek gezien is er wel meer ruimte gekomen voor concessies door het VK, want na de Britse verkiezingen van december is de politieke hitte rond Brexit afgenomen. Johnson geniet een comfortabele meerderheid in het Britse Lagerhuis en heeft dus meer onderhandelingsruimte. Maar EU-onderhandelaar Michel Barnier waarschuwde na de eerste onderhandelingsronde: vanaf 1 januari 2021 is het niet langer ‘business as usual’.

Wilt u tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar € 39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.