fbpx

Stappenplan zonnepanelen voor hippische ondernemers

zonnepanelen paardenbedrijf

Zonnepanelen zijn bijna niet meer weg te denken van de daken en je ziet ze ook steeds meer bij hippische accommodaties. Hoewel deze panelen veel voordelen opleveren, kleven er ook zeker nadelen aan, die deels te voorkomen zijn met een goed stappenplan.

 

In de nieuwste editie van het magazine De Hippische Ondernemer vertellen we alles over de voor- en nadelen. In dit artikel gaan we verder met praktische stappen om tot een passende oplossing te komen voor jouw bedrijf.

 

 

Oriëntatiefase

Natuurlijk kan je de eerste de beste aanbieder opbellen om zonnepanelen te laten plaatsen, maar zoals je in het magazine al kon lezen is dat geen slim idee. Omdat niet alle panelen van dezelfde kwaliteit zijn, waardoor er verschillen zijn in beoogde opbrengst en duurzaamheid is het verstandig om je te oriënteren op wat er is. Deze fase begint in eerste instantie met het checken of jouw dak geschikt is voor panelen. Ook zijn er diverse tools beschikbaar om uit te rekenen wat de zonnepanelen je op jaarbasis op zullen leveren, niet geheel onbelangrijk.

 

 

Weloverwogen besluit

Om er vervolgens achter te komen binnen hoeveel tijd je de investering terug kan verdienen is de volgende stap het opvragen van offertes bij verschillende bedrijven. Laat je hierbij gelijk voorlichten over het vermogen en het type panelen en of de installatie in de meterkast al geschikt is voor de terug levering van energie. In veel gevallen zullen er groepen bijgemaakt moeten worden of zelfs een nieuwe meterkast geplaatst moeten worden. Daarnaast moet er een omvormer komen die ervoor zorgt dat de energie gebruikt kan worden. In de meeste gevallen zijn zonnepanelen linksom of rechtsom dus wel mogelijk, maar denk hierbij wel aan de extra bijkomende kosten. Om er zeker van te zijn dat je investering een weloverwogen besluit is, kan je verschillende reviews opzoeken over zonnepanelen in het algemeen of het specifieke paneel waar jij voor wilt gaan.

 

 

Verplicht aanmelden

Als ze de panelen gaan plaatsen is het goed om te weten dat het aanmelden van zonnepanelen verplicht is. Dit kun je doen via de website www.energieleveren.nl. Dit om de betrouwbaarheid van het energienet te garanderen. Ook biedt dit de energieleverancier de juiste informatie om te kunnen salderen. Met een app kan je bovendien makkelijk zien hoeveel energie wordt opgewekt en wat er direct wordt gebruikt. Vaak is het voor de verzekeraar ook verplicht om een Scope 10 of 12 keuring te laten verrichten bij een nieuwe installatie.

 

 

Btw-plichtig

Als eigenaar van zonnepanelen lever je stroom en daarmee word je gezien als ondernemer en dus ben je btw-plichtig. Als ondernemer ben je daar natuurlijk al bekend mee en kan je dit aangeven bij je kwartaalaangifte. Dit betekent dus ook dat je de btw op zonnepanelen kan terugvragen.

 

 

Subsidies zonnepanelen

Er zijn diverse regelingen voor subsidies op zonnepanelen zoals de SDE++-regeling om het aanschaffen toch aantrekkelijker te maken. Ook bestaat er een salderingsregeling die tot 1 januari 2023 geldt en vanaf dan langzaam wordt afgebouwd tot 2031. Salderen is het terugleveren van stroom die je niet gebruikt aan het energienet waarbij daar een vergoeding tegenover staat. Diverse provincies en gemeentes voeren ook hun eigen beleid wat subsidies betreft, zoals de gemeente Overijssel die momenteel de regeling ‘Asbest eraf, zon erop’ heeft opgezet om bij asbestdaken groter dan 35 vierkante meter te stimuleren om dit weg te halen en een nieuw dak met zonnepanelen terug te plaatsen.

 

 

“Bevalt prima”

Bij de ondernemers van Stal de Toren bevallen de zonnepanelen tot nu toe prima. Jurgen Driessen heeft de panelen bijna 1,5 jaar geleden laten leggen, maar heeft alles wel in eigen beheer gehouden. “Je kunt ook je dak verhuren of anderen de panelen op je dak laten leggen waarvan je een deel van de opbrengsten krijgt. Ik heb iemand gevraagd alles voor ons uit te zoeken, te regelen en de subsidie aan te vragen. Op het dak van de stallen en de rijhal liggen nu 520 panelen op hetzelfde circuit. Als we ze op dit moment hadden gelegd dan hadden we misschien voor twee circuits gekozen, eentje voor eigen gebruik en een die de stroom terug levert. Maar op dat moment waren die opties nog niet zo geregeld als nu. Op dit moment leveren we alle stroom terug. Het levert zeker op wat ons is beloofd en van de stijgende energieprijzen mopperen de meeste, maar wij profiteren ervan, dus het is zeker rendabel ook door de subsidies. Waarschijnlijk willen we het nog wel zo organiseren dat we de stroom zelf kunnen opslaan om ’s avonds te gebruiken. Wij gebruiken in de avond best veel energie waardoor je overdags je energie verkoopt en ’s avonds energie duurder moet terugkopen.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.