fbpx

Steeds meer overlast Jacobskruiskruid

Het huidige maaibeleid zorgt ervoor dat er steeds meer overlast komt door jacobskruiskruid bij paardenhouders. Deze plant die voor paarden giftig is, veroorzaakt voornamelijk in gemaaide vorm en in hooi gezondheidsproblemen of zelfs sterfte bij paarden. Bij LTO Nederland staat dit thema hoog op de agenda om meer bewustzijn voor te creëren.

“Ik ken gemeenten waar het verboden is voor boeren en tuinders om zelf bermen te maaien”, zegt Peter van de Pas, lid van de LLTB-sectorgroep paardenhouderij. “En daar wordt ook op gehandhaafd. Het is een mooie boodschap om meer biodiversiteit in de gemeente te willen, maar daardoor is het Jacobskruiskruid wel bezig aan een opmars.”

Veel moeilijkheden

Van de Limburgse paardenhouders die afgelopen winter de enquête over Jacobskruiskruid van LTO Nederland hebben ingevuld, ziet het overgrote deel jaarlijks Jacobskruiskruid terug op de percelen. Het gaat dan vaak om meer dan twintig planten. Paarden mijden de plant, maar als het verwerkt is tot hooi krijgen ze de gifstoffen alsnog binnen. Ook koeien, geiten en varkens kunnen doodgaan door Jacobskruiskruid. Uit de reacties van leden blijkt dat de planten moeilijk te verwijderen zijn, blijven terugkomen en een crime zijn met hooien. Daarnaast leidt het ook tot lagere opbrengsten, problemen met buren of zelfs argwanende pensionklanten. “We zien dat de paardenhouderij in de lift zit als kansrijke agrarische sector en dan zitten we niet op gezondheidsproblemen te wachten”, zegt Van de Pas. “Daarbij zijn veel mensen onbekend met de problemen met Jacobskruiskruid.”

Akkerdistels

“Ondanks actieve bestrijding komen er elk jaar weer nieuwe planten op”, zegt LLTB-projectleider Bert Vergoossen. “Dit komt onder andere door nieuwe aanvoer van zaden vanuit aangrenzende percelen, wegbermen of terreinen. Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij akkerdistels die zich na de bloei via zaadpluis verspreiden naar de omliggende percelen. Helaas is er geen harde wetgeving die de grondeigenaar kan verplichten Jacobskruiskruid of distels te verwijderen.” Voor agrarisch ondernemers is het zaak om eigenaren of beheerders van kruidenrijke percelen aan te spreken op hun zorgplicht. Vergoossen: “Ze kunnen Jacobskruiskruid of akkerdistels klepelen of maaien, voordat de planten hun zaad gaan verspreiden. Verwijderen van de planten is natuurlijk nog beter.” Het advies aan boeren en tuinders is om vroegtijdig contact te zoeken met grondeigenaren, omdat het meestal enige tijd duurt voordat maatregelen genomen worden. Ook kunnen in overleg met de eigenaar de werkzaamheden zelf uitgevoerd worden. Contactgegevens van de beheerders, zoals overheden en natuurorganisaties, staan meestal op hun website of op bordjes bij de ingang van terreinen.

Starten met pilot

Omdat LTO het niet wil laten zitten bij het huidige beleid dat voor veel problemen zorgt, is het plan om in de provincie Limburg een pilot uit te proberen. Er staat een informatiebijeenkomst op de planning voor gemeenten en provincie in samenwerking met Limburg Paardensport. In deze bijeenkomst willen ze gemeenten vragen om tijdig te maaien en het belang hiervan uitleggen. Ook willen ze er nog beter achter komen aan welke informatie gemeenten en instanties behoefte hebben. De informatie uit deze pilot kan vervolgens uitgerold worden over de rest van Nederland.

Uit de eerdere enquête van LTO bleek ook dat paardenhouders graag meer informatie vanuit LTO zouden ontvangen rondom dit thema. In voorgaande artikelen, die terug te vinden zijn in de database, is al veel informatie gegeven over dit vervelende plantje. Daarnaast is het ons streven om de informatie te bundelen, zodat deze nog makkelijker terug te vinden is via de homepagina. Een brochure als: https://www.louisbolk.org/downloads/2809.pdf is een handig hulpmiddel voor meer informatie, tips en afbeeldingen.

 

Bekijk meer berichten over Jacobskruiskruid via LTO Paardenhouderij.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten:

Abonneer je op het vakblad

De Hippische Ondernemer

Een exclusief aanbod van informatie, kennis en nieuws, speciaal voor jou als hippische ondernemer. Lees unieke content die online niet beschikbaar is, maar enkel in het magazine te lezen is.

 

Ontvang 6 x per jaar het vakblad
De Hippische Ondernemer op de deurmat! 

Abonneer je op het vakblad

De Hippische Ondernemer

Een exclusief aanbod van informatie, kennis en nieuws, speciaal voor jou als hippische ondernemer. Lees unieke content die online niet beschikbaar is, maar enkel in het magazine te lezen is.

 

Ontvang 6 x per jaar het vakblad
De Hippische Ondernemer op de deurmat!