_rvf9905

Verbod op contante betalingen vanaf € 3.000

In het plan van aanpak witwassen zijn maatregelen aangekondigd om witwassen en terrorismefinanciering effectiever aan te pakken. Een van die maatregelen waarmee de paardenhouderij rekening moet houden, is het verbod op contante betalingen vanaf € 3.000.

Van meldplicht naar verbod

Bij de in- en verkoop van paarden zijn in het verleden veel contante transacties waargenomen. Inmiddels komt dit nog maar zelden voor. Momenteel geldt er voor contante transacties boven de € 10.000 een meldplicht. Met het nieuwe wetsvoorstel van minister Hoekstra van Financiën en Grappershaus van Jusitie en Veiligheid geldt er straks zelfs een verbod op transacties boven de € 3.000. Een ondernemer mag dit bedrag gewoonweg niet meer accepteren. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete. Op deze manier moet witwassen van crimineel geld en terrorismefinanciering aangepakt worden. Dit geldt overigens alleen voor ondernemers, omdat zij vaker met deze bedragen te maken hebben dan particulieren.

Afschaffen van 500-eurobiljet

Daarnaast pleit Nederland voor het afschaffen van het 500-eurobiljet in Europa, omdat dit biljet favoriet is bij drugscriminelen. Nederland heeft hiervoor de steun nodig van andere Europese landen. Het biljet wordt overigens nu al niet meer uitgegeven. Daarnaast wil het kabinet het voor banken makkelijker maken om witwassers te dwarsbomen door bijvoorbeeld onderling te delen welke verdachte klanten zij geweigerd hebben.

Status wetsvoorstel

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. Het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar na indiening bij de Tweede Kamer.

Bron: FNRS

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel overhet (ver)delen van een paard.

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.