Voortvarend van start in 2021

Voor veel hippische ondernemers is 2020 een raar jaar geweest en een moeilijk jaar ook wellicht. Al biedt de huidige situatie ook heel veel kansen, waardoor je als ondernemer nog sterker verder kan gaan. Samen met marketingspecialist Annika Rettig geven we 7 tips om 2021 voortvarend te starten.

 

 

1. Start niet zonder strategie

Volgens Annika Rettig komt het veel voor en daarom is het ook gelijk de eerste tip: start niet zonder een strategie. “Denk dus nooit in de haast dat je iets online moet gooien of even iets moet doen met je marketing, zonder dat je hier je strategie in meeneemt. Of überhaupt een strategie ontwikkelt. Marketing draait trouwens niet alleen over het naar buiten brengen van je boodschap, maar ook over de strategie achter je product, bedrijfsvoering en communicatie. Dat is niet iets wat je zo maar even doet.”

 

 

2. Houd je aan de regels en communiceer wat kan

In deze tijd is er heel veel onzekerheid. Er zijn mensen die dingen wel doen ondanks dat het niet mag maar ook mensen die onzeker worden over wat er nog wel kan. Daarom blijft het ook in 2021 volgens Annika belangrijk om goed te communiceren wat de regels of maatregelen zijn in jouw branche. “Met hoeveel personen mag je komen, wat moet je meenemen, wat voor maatregelen zijn getroffen en hoe moet je jezelf gedragen. Verzeker aan klanten dat wat je gaat doen veilig is en met voldoende afstand gedaan wordt. Op momenten van nieuwe maatregelen, is het daarom verstandig om dit direct hierop aan te passen. En vraag je bij alle acties af of het op dit moment gepast is. Als rijlaarzenproducent is het niet slim om net na de verscherpte maatregelen passessies met korting aan te bieden. Dat is een beetje ongepast en staat haaks op de regels. Toch kan er nog een hele hoop met duidelijke communicatie.”

 

 

3. Blijf je bedrijf en marketing constant ontwikkelen

Naast de bedrijven die graag meer online zichtbaar wilden zijn, zijn er ook bedrijven die deze zichtbaarheid even op een lager pitje hebben gezet. “Juist niet doen”, is het advies van Annika. “Zeker als je afhankelijk bent van organische groei is dit funest voor je social media bereik, want daar gaat het gigantisch van achteruit. Natuurlijk kunnen je bedrijfsactiviteiten tijdelijk stil liggen, maar dat betekent niet dat je helemaal niks kunt doen. Er is meer mogelijk dan je vaak denkt, maar dat kan wel betekenen dat je de bedrijfsvoering hier iets op aan moet passen en je oude gang van zaken (even) moet laten varen om nieuwe stappen te kunnen maken. Zo heb ik een zadelmaker dit jaar geholpen met het opzetten van een advertentie op Facebook om singels te verkopen. Die advertentie heeft een super resultaat opgeleverd, waardoor de online verkoop nu voor een constant inkomen zorgt. Zonder de noodzaak en de tijd om dit te ondernemen, waren ze hier nooit mee aan de slag gegaan. Nu gaan we dit verder ontwikkelen met het opzetten van Google shopping advertenties. Echter is het niet zo dat marketing altijd zo snel een resultaat oplevert. Sommige activiteiten zijn iets voor de lange termijn zoals het opbouwen van een Instagram account. Het aanmaken gaat best snel, maar voor je op een paar duizend volgers zit, ben je wel weer even verder.”

 

 

4. Wees flexibel en creatief

Iets wat nu meer dan ooit nodig is. “Het is heel moeilijk als je zestig paarden hebt staan die niks verdienen, maar wel geld kosten. Maar je moet niet stilstaan bij hoe het altijd al was, maar inspelen op wat nu kan en waar behoefte aan is. Om dat te doen moet je soms wel behoorlijk flexibel en creatief zijn. Denk aan het verkopen van schilderijen van de manegepony’s, ze laten adopteren, ze verleasen. Ook kun je webinars gaan geven om toch contact met je klanten te houden en ze in de tussentijd iets te leren. Of organiseer een online wedstrijd. Er is genoeg wel mogelijk en dat is iets waar je de focus op moet leggen. Eigenlijk zorgt corona juist voor heel veel kansen en krijgt de paardenwereld nu eindelijk een schop onder zijn kont om dingen te ontdekken die eigenlijk al lang mogelijk waren. Ondernemers die het online stukje heel lang voor zich uit hebben geschoven, zien nu de noodzaak in om er echt iets mee te doen. Al laat niet elke bedrijfsmodel online diensten toe, maar als ondernemer moet je flexibel zijn in je bedrijfsmodel en kijken hoe je op een vernieuwde behoefte inspeelt. Een kroeg in Wageningen had na de eerste maatregelen het terras verbouwd met verwarming en tenten. Toen ze dicht moesten zijn ze begonnen met de verkoop van kerstbomen, want ze hadden toch de ruimte. Daarna kwam er een oliebollen drive thru en richten ze zich nu iets meer op het uitbouwen van de gerechten die ze normaal serveerden om af te halen. Dat is een voorbeeldondernemer in deze tijd. Kijk naar wat jij als bedrijf kan bieden en hoe je kan inspelen op wat kan en waar vraag naar is. Of kijk hoe je bepaalde activiteiten kan aanpassen, waardoor ze juist wel kunnen zonder de regels te overtreden natuurlijk. Want dat is dan weer slecht voor je imago.”

 

 

5. Denk in scenario’s

Straks als het 19 januari is dan zijn er verschillende opties die de regering kan nemen en dus is het voor ondernemers nog niet zeker wat er allemaal kan en mag. Het advies van Annika is om in verschillende scenario’s te denken. “Er zijn straks drie scenario’s: dat alles weer mag, dat er een beetje meer mag of dat er niks verandert. Maak voor elk scenario vooraf een plan met dingen die je in dat geval wilt ondernemen. Als je dat pas de 19e gaat bedenken, dan ben je te laat en zijn anderen je wellicht voor met een goede actie. Zorg dus dat je straks direct aan de slag kan met welk plan dan ook.”

 

 

6. Koppel hier passende marketingactiviteiten aan

Maar je moet niet alleen in scenario’s denken, ook het handelen is een belangrijke factor. “Dat is het zeker”, reageert Annika. “Als je bij de ingang van het scenario nog moet bedenken hoe je klanten gaat bereiken dan loop je achter. Verzin dus per scenario welke marketingactiviteiten daarbij kunnen passen. Stel je moet 19 januari nog steeds dicht blijven, dan kun je direct een online lesprogramma lanceren. En speel je direct in op de actualiteiten. Als je wel weer open kan, dan kan je bijvoorbeeld tijdelijk je prijzen omhoog doen om het inkomstenverlies te compenseren. Wanneer je dit uitlegt dan begrijpen klanten dit echt wel. Of je zorgt voor een

andere actie die je helpt om de uitval te compenseren. Zorg ook dat je website en social media klaar staan en direct aangepast worden, zodat iedereen direct de juiste informatie kan vinden. Bereid een advertentiecampagne voor en e-mails om je klanten op de hoogte te brengen. Deze voorbereidingen zorgen straks voor een vliegende start.”

 

 

7. Houd de moed erin

Maar het belangrijkste is volgens Annika om in zo’n onzekere periode de moed erin te houden. “Zoek naar dingen die je wel kan en raak niet verlamd om wat niet kan. Accepteer dat je hiervan ook weer leert. Niet alles pakt altijd zo uit als je zou willen. Het zal zeker niet makkelijk worden, maar je bent nooit te oud om iets nieuws te proberen. Stiekem kan er nog een hele hoop!”

 

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over het kopen of huren van een paardenbedrijf en het belang van een goed passend zadel

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.