De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. Niet alleen mensen, maar ook paarden kunnen als ze in aanraking komen met de brandharen van de rups problemen ondervinden.
Over de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is nu ongeveer 10 jaar in ons land. Door de klimaatverandering kan de rups steeds beter aarden in Nederland en andere Noord-Europese landen. Het warme weer in de zomer in combinatie met de relatief droge zomer en de vele eiken, zorgen voor een ideaal klimaat voor de rups.
Net als andere rupsen, is de eikenprocessierups een larve van een vlinder. Dit betreft de eikenprocessievlinder, een nachtvlinder. Voordat de rupsen zich verpoppen tot vlinder, vervellen ze een aantal keer. Na de derde keer vervellen ontstaan de eerste brandharen op de rug van de rups. Na ongeveer 4 tot 6 keer vervellen is de rups volgroeid en kan dan tot wel een miljoen brandharen hebben.
De brandharen zijn een afweermechanisme van de eikenprocessierups. De rups laat de haren los, wanneer hij zich bedreigd voelt. Daarnaast maken de rupsen gezamenlijk een nest bestaande uit brandharen, vervellingshuid en uitwerpselen. De brandharen kunnen dus ook afkomstig zijn van een (oud)nest.
Wat voor problemen geeft de eikenprocessierups bij paarden?
Irritatie van de huid door het gevolg van brandharen komt bij paarden zelden voor. De vacht van een paard beschermt de huid hier tegen. Dit wil echter niet zeggen dat paarden geen last kunnen hebben van de eikenprocessierups en zijn brandharen. De problemen bij paarden die het meest gemeld worden zijn dat het slijmvlies in de mond geïrriteerd raakt. Dit gebeurt doordat brandharen in het gras of hooi onbewust opgegeten worden. Een paard met een geïrriteerd slijmvlies zal overmatig speeksel produceren, eventuele slikproblemen ervaren en het hoofd of de mond kan opzwellen.
Andere problemen die voorkomen zijn irritatie van het oogslijmvlies en irritatie aan de slokdarm, longen of darmen. In het laatste geval zijn de brandharen door de voeding heen in het lijf van het paard terecht gekomen. Daar kunnen de brandharen zich vastzetten en zo lokale irritaties veroorzaken.
Lees het volledige artikel over de Eikenprocessierups in De Hippische Ondernemer – Editie 3/2020.
Heeft u interesse in de gezondheid bij paarden? Lees dan ook de artikelen over ‘Oogonderzoek bij paarden‘ en ‘Onderzoek naar inwendige parasieten‘.
Bron: GD