Paarden in de wei – dierenwelzijn

Welzijn steeds belangrijker in paardensector

Stichting HIP (Hippische Innovatieve Projecten) organiseert voor de 15e keer de verkiezing van de Hippische Ondernemer van het Jaar, die vorig jaar gewonnen werd door manege Middenhof. In toenemende mate wordt de focus gelegd op welzijn en veiligheid.

Jan Cees Vogelaar, voorzitter van de Sectorraad en bestuurslid van Stichting HIP, zegt: “recent onderzoek van HAS Hogeschool heeft aangetoond dat paardenwelzijn de belangrijkste factor is geworden in de beslissing waar paardeneigenaren hun paard stallen. Vier organisaties, waaronder de Dierenbescherming, hebben recent een initiatief aangekondigd om paarden meer onderlinge contacten aan te bieden, bijvoorbeeld door gezamenlijke weidegang. Wij willen ook op die ontwikkeling inhaken”.

Het bestuur van HIP heeft ‘het behaalde en te verwachten financiële rendement’, dat voorheen een van de belangrijkste criterium was, inmiddels op de zesde plaats in de volgorde van criteria gezet. Bovenaan staat ‘Onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter van de onderneming’, direct gevolgd door ‘aandacht voor kwaliteitsverbetering, met name inzake dierenwelzijn en veiligheid’.

Het bestuur van Stichting HIP prijst zich gelukkig dat de voorzitters van de grote organisaties KNHS en KWPN, Cees Roozemond en Andries van Dalen, zich bereid hebben verklaard om hun voorgangers op te volgen in de jury. Jos van Campen wordt als juryvoorzitter opgevolgd door Ton Corbeau, hoofdredacteur van de Hippische Ondernemer.

 

 

 

HIP Awards
Naast de verkiezing van de Hippische Ondernemer reikt Stichting HIP nog twee HIP AWARDS meer uit tijdens Horse Event, dat 13 t/m 15 september plaatsvindt bij Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. Een HIP AWARD gaat naar de Hippische Toeleverancier van het Jaar, met als winnaar in 2018 het bedrijf Anemone horse trucks. Er is wederom een award voor degene die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de communicatie rondom de paardenwereld. Vorig jaar ging deze award naar Annette van Trigt voor haar film over Totilas.

Deelname
Hippische Ondernemers kunnen in aanmerking komen voor de verkiezing door zich in te schrijven of wanneer ze door derden voorgedragen worden. De organisatie hoopt weer op vele inzendingen. Een deelnemer van het afgelopen jaar, die het niet haalde tot de eindronde, verwoorde zijn positieve ervaring als volgt: “vaak worden alleen de positieve aspecten van deelname voor de finalisten benoemd. Zoals de positieve publiciteit, het platform wat het bedrijf geboden krijgt. Maar zelfs voor ons was het een waardevolle ervaring. Het bedrijfsbezoek van Aeres MBO Barneveld en HAS ‘s-Hertogenbosch zorgt ervoor dat je weer eens kritisch naar je bedrijfsvoering kijkt. Dat heeft ons als ondernemer weer een beetje beter gemaakt” aldus een deelnemer aan de verkiezing Hippische Ondernemer van het Jaar.

De inschrijvingen voor de Hippische Ondernemer en de Hippische Toeleverancier zijn geopend en aanmeldingen kunnen gedaan worden tot 1 mei 2019. Meer informatie over het reglementen inschrijfformulier vind je hier.