fbpx

Wendy Plomp: “Het fokken van een veulen was al geen vetpot…”

We hebben al vaker geschreven over de stijgende kosten binnen elke niche van de paardenbranche. Ook de fokker heeft hiermee te maken. Een groep die veelal onderneemt vanuit de hobby. Maar wat doe je als ondernemer als je hiermee je kosten moet dekken en hoe hoog zijn de werkelijke kosten? Wendy Plomp uit aan ons haar zorgen over dit onderwerp.

 

 

Wendy Plomp fokt op haar stal Waalsehoeve fijne sportpaarden voor de topsport waar een amateur ook fijn mee kan rijden. Het goede karakter, de looplust en met plezier willen werken zijn de focuspunten van haar fokkerij. “Het is nu het vijftiende jaar en als ik terugkijk naar wat we hebben gefokt en wat op Z-niveau en hoger loopt dan is dat een behoorlijk aantal. We begonnen met één à twee veulens per jaar, maar inmiddels is dat gegroeid naar zeven de afgelopen jaren. De oudste lopen op Lichte Tour niveau en we hebben ook paarden op de wereldkampioenschappen voor jonge dressuurpaarden lopen, dus ons doel zien we terug in de fokproducten.”

 

 

Geen vetpot

Toch moest Wendy iets van het hart. “Ik krijg vaak te horen dat ik hoog zit in de prijs van mijn veulens. Wat ik ergens wel begrijp, maar als ik in de voorbereiding op het veulenseizoen kijk naar welke kosten er allemaal zijn gestegen dan schrik ik daar best van. Alles wordt duurder voor iedereen en de hoefsmid, dierenarts, voerleverancier en noem het maar op berekenen dat door aan de klant. Logisch, want zij hoeven mijn onderneming niet te onderhouden, maar dit zorgt er wel voor dat ik gemiddeld 15 tot 20% meer moet betalen dan vorig jaar het geval was. Het fokken van een veulen was al geen vetpot en ik vraag me oprecht af hoe andere fokkers met deze kosten omgaan?”

 

 

Fokken kost nu eenmaal geld

Dit was de vraag die Wendy op Facebook zetten en waar massaal op werd gereageerd. “Ik kreeg veel reacties dat fokken een hobby is en hobby’s nu eenmaal geld kosten. Een klein deel wilde ook uit de kosten komen, maar wist nog niet hoe ze dit aan gingen pakken. Dan moet je natuurlijk ook rekening houden met dat niet iedereen werkelijk alle kosten meeneemt bij de berekening van de kostprijs van een veulen. Reken je dan bijvoorbeeld ook je investeringen, personeel, pensioen, verzekeringen en eigen tijd? Ik kan me bijna niet voorstellen dat iedereen dat doorberekent, maar dat zou je dus wel moeten doen als je een bedrijfsmatige fokker bent. Het moet niet zo zijn dat de fokkers de grootste sponsoren zijn van de paardensport. Als al deze fokkers stoppen met het fokken voor een ander dan stort heel de hippische sector in. In mijn ogen is het normaal om bij de bron te beginnen met de kostenvoorziening. Ik hoef er niet rijk van te worden, maar bedrijfsmatig moet het geen geld kosten.”

 

 

Alle kosten op jaarbasis

Op de vraag hoe Wendy aan deze kosten komt, geeft ze aan dat ze alle kosten op jaarbasis meeneemt en daaruit voortvloeit wat haar veulens gemiddeld op moeten brengen om uit te kunnen. “Vooral de huur van de accommodatie, dierenartskosten en het dekgeld zijn hoge posten en al snel een flink bedrag per jaar. Natuurlijk weet ik dat mijn bedrijf een centrale ligging heeft, waar ik iets meer voor betaal en ik streef hoge welzijnseisen na. Zo staan de fokmerries met veulen hier in een stal van 6 x 7 meter. Ook staan ze hier heel dik in het stro, krijgen onbeperkt hooi en lopen de hele dag buiten. Dit kost uiteraard meer ruimte en geld, maar besparen op welzijn dat doe ik niet. Daarom heb ik er nog een ander bedrijf naast als VA (virtual assistant) en social media manager om mijn uren uit te kunnen betalen. Loon uit mijn fokkerij halen, dat lukt me niet op deze manier. En als de fokkers in het bovenste segment al niet uitkomen, waar begin je dan?”

 

 

Voorbeeld nemen aan voetbal

De verkoopprijzen zullen voor Wendy dus omhoog moeten dit jaar om rendabel te zijn. “Een oplossing voor de rest van de sector is het niet, maar iemand moet ergens beginnen. We zouden hiervoor inspiratie kunnen halen uit andere sectoren, bijvoorbeeld voetbal. De amateurclub waar een speler begint die profiteert nog steeds mee als er een transfer is later in de carrière. Maar wie staat er op om dat op te zetten? De prijzen kunnen ook omhoog, maar dan zullen minder mensen een paard kunnen betalen. Al moeten we ons afvragen of dat erg is. Ten eerste moeten we het met elkaar eens worden dat je niet alleen fokt om een ander te plezieren. Als we het allemaal normaal vinden dat fokken geld kost dan maken we nooit stappen omhoog. De Vrienden van het KWPN hebben wel een goed initiatief waarbij ze premies geven aan fokkers als paarden bijzondere prestaties leveren, zoals premiehengst worden. Het is super dat ze het doen en een mooie eerste stap, maar het bedrag van € 750,- is niet toereikend om de hoge kosten te dekken die aan het fokken voorafgaan. Daarom hoop ik dat dit een stap is naar meer van dit soort initiatieven en bovendien meer bewustwording bij de fokkers zelf.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.