Wormen. Het blijft een onderwerp waarover hippische ondernemers uren kunnen praten en zich met regelmaat ook behoorlijk zorgen over maken. Een wormbesmetting is niet bepaald ongevaarlijk en jouw paard zal niet de eerste zijn om hieraan te overlijden. Met de start van het weideseizoen is het weer even goed om bewust hiervan te zijn.
Bron van ellende
Weidegang is belangrijk voor paarden, maar het kan ook een bron van parasitaire infecties zijn als de weides niet op de juiste manier worden onderhouden. In Nederland komen verschillende soorten wormen voor die paarden kunnen infecteren, waaronder spoelwormen, lintwormen en strongyliden (ook bekend als bloedwormen). Een paard kan deze wormenbesmetting oplopen door het grazen op besmette weides, door het drinken van besmet water of door het opeten van besmet voedsel zoals hooi of gras.
Symptomen wormbesmetting
De symptomen van een worminfectie kunnen variëren afhankelijk van het type worm en de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder meer gewichtsverlies, verminderde eetlust, verminderde prestaties, een doffe vacht, diarree, koliek en in ernstige gevallen zelfs bloedarmoede en dood.
Hoe krijgt een paard wormen binnen?
Tijdens het grazen neemt het paard infectieuze larfjes op. Onder koele, vochtige weerscondities kunnen deze larfjes tot zes maanden overleven op de weide. Bij droog en warm weer is de levensduur van een larf op de grond een stuk korter. Om de kans om opgenomen worden te vergroten, verplaatsen larfjes zich bij vochtig weer langs de grashalm naar boven. Na opname vindt binnen het paard de verdere ontwikkeling van larve tot volwassen worm plaats.
Belang van weidebeheer
Met oog op het welzijn van je paarden is het slim om je weide goed te beheren. Verwijder eventuele mest en hooirestanten om de verspreiding van wormeieren te minimaliseren. Dit doe je sowieso voordat de paarden de wei op gaan in de lente en blijf je een tot twee keer per week doen. Maai daarnaast je grasland regelmatig. Dit brengt de infectiedruk naar beneden. Door om te weiden naar schone weiden en af te wisselen met andere grazers zorg je ervoor dat de besmettingsdruk voor paarden vermindert. Verschillende diersoorten zijn vaak gevoelig voor andere wormen en de afwisseling verbetert de bodemstructuur. Daarom is het laten begrazen van je weides door bijvoorbeeld schapen een goed idee om de wormdruk verder te verlagen.
Niet zomaar
Waar we vroeger op routine de paarden ontwormden, is dit allang niet meer van deze tijd en zeker ook niet aan te raden. Regelmatig mestonderzoek doen helpt bij het monitoren van de wormbesmetting. Zo weet je precies of een paard wormen heeft en welke soort. Vanuit daar kan je gerichte ontworming toepassen. Op die manier voorkom je dat de wormen resistent worden tegen de ontwormingsmiddelen en het is ook beter voor het milieu en het paard.
De informatie uit dit artikel is afkomstig uit het webinar wormen, weiland en welzijn gehost door Anymal.