fbpx

Zadelpasser of zadelverkoper?

Wist jij, dat het beroep zadelpasser een vrij beroep is, en dus iedereen die dat wil zichzelf zonder enige opleiding zadelpasser kan noemen? Dat is dan ook precies het punt waar ze bij de VZTD, de Vereniging van Zadel- en Tuigdeskundigen, tegenaan lopen in hun zoektocht naar een zo optimaal mogelijk welzijn voor paard en ruiter.

 

De VZTD is een van de brancheverenigingen in Nederland en waarborgt de kwaliteit in de paardensector op het gebied van zadels en tuig. Volgens vicevoorzitter Kitty van Beurden enorm belangrijk, omdat een niet goed passend zadel een paard behoorlijk wat ongemak en pijn kan bezorgen en eigenaren behoorlijk wat kopzorgen kan opleveren, ook op financieel gebied.

 

Verschillende problemen

Kitty vertelt dat er gelukkig steeds meer besef komt van hoe belangrijk een goed passend zadel is. “Want paard, ruiter en zadel vormen een drie-eenheid. Wanneer een van de punten van deze driehoek aan het wankelen wordt gebracht, raakt alles uit evenwicht. Dit kan verschillende problemen veroorzaken zoals:

– Uitingen van pijn en ongemak, zoals staken
– Een ruiter die niet goed in balans kan zitten
– Een scheef zakkend zadel
– Kreupelheden
– Niet kunnen nageven

Dingen die je absoluut niet wilt als ruiter, maar waar je je niet altijd bewust van bent. Want je hebt hiervoor toch een (kundig) zadelpasser in de arm genomen?”

 

Vrij beroep

Als we Kitty mogen geloven, en dat doen we graag, wil het nog niet zeggen dat als jij een zadelpasser inschakelt deze ook echt kundig hoeft te zijn. “Net zoals zo veel beroepen in Nederland is het uitvoeren van het werk als zadelpasser helaas een vrij beroep.  Er is geen toezicht op, en ons beroep heeft geen beschermde titel.”

 

Erkende brancheopleidingen

Kan je met een cursus dan geen zadelpasser worden, is onze vraag met enig sarcasme. “Binnen een paar uurtjes of weekend is het onmogelijk om alles te weten”, antwoordt Kitty. “In Nederland hebben we twee studies die we als branche erkennen en die kundige zadelpassers opleiden. Dit zijn de opleidingen van Equine Saddlefitting Specialists en Saddle Professional. Beiden nemen een jaar de tijd in beslag en van de studenten weet ik dat dit best een pittige studiebelasting is. Ze zouden met gemak de opleiding langer kunnen maken, maar korter absoluut niet. Na deze twee studies hebben de professionals een goede basis om mee verder te leren en zichzelf te ontwikkelen en daar kan een cursus je inderdaad bij helpen, maar niet om die ijzersterke basis te leggen.”

 

Vind een kundige professional

Om paardeneigenaren en hippische ondernemers te kunnen garanderen dat ze samenwerken met een kundig persoon die op de hoogte is van de laatste kennis, mogen alleen afgestudeerden aan deze twee opleidingen zich aansluiten bij de VZTD. Dit is tevens een eis vanuit onze overkoepelde organisatie, de FNHB. “Dit is een eerste stap om een schifting te maken tussen de echte professional en de amateur en daarmee ook een van de voordelen die wij als vereniging bieden. Daarnaast blijven we met alle professionals in de branche strijden voor erkenning van ons beroep en dat deze in de toekomst hopelijk niet vrij meer uit te oefenen is. Het zou mooi zijn als dat uiteindelijk lukt. Tot die tijd blijven we met de specialisten die bij ons zijn aangesloten zo veel mogelijk mensen bewust maken van wat er speelt.”

 

Zoek je een goede zadelpasser die gecertificeerd en vakkundig is?

Kijk dan op www.vztd.nl voor iemand bij jou in de buurt.

 

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.