akkerrand biodiversiteit bloemen kruiden groenstrook

Zes voordelen van een akkerrand

Heb je als paardenhouderij een groenstrook op je bedrijf die ongunstig ligt om er echt iets mee te kunnen? Denk dan eens na over een akkerrand met bijvoorbeeld bloemen en/of kruiden. Dit staat niet alleen mooi op het bedrijf, maar vergroot ook de biodiversiteit. Iets wat gunstig is als we over het milieu praten en natuurlijke onkruidonderdrukking.

1. Zelf bepalen wat groeit

Op een strook waar je eigenlijk niet lekker bij kunt, doordat deze bijvoorbeeld langs de sloot ligt, is het een stuk lastiger om controle te houden over wat hier groeit. Grote kans dat je hier veel sneller last hebt van onkruid. Dus bepaal vanaf nu zelf wat erop komt en zaai deze in met een bloemen- of kruidenmix. Ga je voor een kruidenmix? Dan zou de akkerrand ook heel goed dienst kunnen doen als graasstrook voor paarden. Check hierbij vooraf wel goed of alle planten voor paarden geschikt zijn. Door zelf de regie over te nemen, zal je ook zien dat onkruid elders op je bedrijf minder de kans krijgt om zich te verspreiden.

2. Goed voor het milieu

Een bloemenstrook zorgt voor meer biodiversiteit, iets wat de laatste jaren flink aan het afnemen is. Wanneer het stukje restgrond langs het water ligt dan zorg je met deze strook, die je overigens niet hoeft te bemesten, ook voor minder fosfaat- en nitraatbelasting in het oppervlaktewater. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit en hoeft er ook minder gebaggerd te worden. Met deze ruimte zorg jij dus een stukje beter voor de planeet en draag je bij aan een beter milieu.

3. Natuurlijke onkruidbestrijding

Vooral wanneer je gebruik maakt van een meerjarige akkerrand dan heb je na het eerste jaar al bijna geen last meer van onkruid. Na het eerste jaar zijn de zaaionkruiden grotendeels verdwenen en zou je alleen nog last kunnen hebben van onkruidwortels. Het is hierbij wel belangrijk om niet te besparen op het zaaimengsel en niet te weinig in te zaaien. Zo ontwikkel je direct een dichte strook.

4. Rijker bodemleven

Meer biodiversiteit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de bodem. Meer biodiversiteit zorgt voor meer bodemleven en dat is alleen maar goed voor de kwaliteit en dus uiteindelijk ook de vruchtbaarheid hiervan.

5. Positieve uitstraling

Als ondernemer word je niet alleen zelf blij van bloemen, maar voorbijgangers en klanten worden dit ook. Veel ondernemers zijn dan ook trots op hun bloemenstrook en krijgen hier veel positieve reacties op. Dit levert een beter imago aan de agrarische sector. Ook handig om even snel een bloemetje te plukken als attentie.

6. Mogelijkheden voor subsidie of verdiensten

Als creatieve ondernemer kan je overal een businessmodel in zien, dus ook in je akkerstrook. Je zou hier bijvoorbeeld een plukstrook van kunnen maken waar tegen betaling een bosje bloemen te plukken is. Of tegen betaling een fotoshoot te organiseren is. Maar ook subsidie is in sommige gevallen mogelijk.

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

Zes voordelen van een akkerrand

Naar nieuwsoverzicht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Nieuwste berichten: