Worm- en andere parasietensoorten kunnen bij paarden voor gezondheidsklachten zorgen. De optimale techniek voor diagnostiek is sterk afhankelijk van de soort waarnaar je op zoek bent. Daarom richten de verschillende onderzoeksmogelijkheden van de GD zich specifiek op een bepaalde parasieten- of wormsoort. Een paar tips op een rijtje om het onderzoek op een zinvolle manier in te zetten.
1. Maagdarmwormen: onderzoek paarden voor ze de wei op gaan
Zo kan je de besmette dieren gericht behandelen en voorkom je verdere besmetting. Vooral voor koppels jonge paarden is dit belangrijk.
2. Natte weides? Wees alert op leverbot
Deze infectie komt voornamelijk voor bij weides met sloten eromheen. Vooral als er ook (kleine) herkauwers op het perceel lopen, is er meer kans om een infectie op te lopen, omdat die vaker dan paarden leverboteitjes uitscheiden.
3. Onderzoek ezels op longwormen
Omdat ezels dragers kunnen zijn van longwormen, is het belangrijk dit onderzoek uit te voeren voor je ze bij een paard op de weide zet. Ezels krijgen namelijk geen verschijnselen, terwijl paarden hier wel last van kunnen ondervinden.
Wil je alle tips omtrent inwendig onderzoek naar parasieten lezen? Dat kan in Editie 2 van De Hippische Ondernemer 2020. Heb je ook interesse in andere onderwerpen? Abonneer je dan nu op De Hippische Ondernemer.