De meeste hippische ondernemers hebben de naam Hartog wel een keer voorbij zien komen of hebben het zelf op stal staan. Wist je dat dit een van de weinige grasdrogerijen is die zijn overgebleven in Nederland? Marketingmanager Marion Dubbeld vertelt ons alles over het bedrijf, de groei en de nieuwe dingen die eraan zitten te komen.
Hoe is het bedrijf ontstaan?
“In 1950 waren grasdrogerijen heel populair in Nederland en richtte ook Jan Hartog zijn eigen bedrijf hierin op. In Abbekerk begon hij met het kunstmatig drogen van gras en luzerne, iets wat we nu nog steeds doen, maar dan in uitgebreidere vorm. Daarmee zijn we een van de vijf grasdrogerijen in Nederland die zijn overgebleven uit die tijd. Nadat zijn zoon Wil het bedrijf overnam kwam er steeds meer focus op de paarden en in deze periode is de Lucerne Mix voor paarden ontstaan. Hierin waren wij echt een van de eersten. Wil was een bekende motorcoureur en vloog de hele wereld over. Via deze weg kwam hij gemakkelijk in contact met springruiters waardoor hij regelmatig sprak met Jos Lansink en Franke Sloothaak. Dit heeft ons natuurlijk enorm geholpen en van daaruit is het bedrijf alleen nog maar verder gegroeid en zijn er andere producten bijgekomen. Het bedrijf van Hartog is inmiddels verplaatst naar Lambertschaag, een dorp verder, waar we een eigen fabriek hebben om de +/-1500 hectare die we oogsten zelf te verwerken. Dat is gelijk wat ons zo uniek maakt, dat we alles zelf produceren.”
Maar inmiddels is het niet alleen de Lucerne Mix die jullie verkopen?
“Zo’n 20-30 jaar geleden zijn we ook begonnen met het maken van krachtvoeders. Luzerne verstrekt niet alle vitaminen en mineralen die het paard nodig heeft. Hoewel het krachtvoer niet onze hoofdmoot is en we ons vooral richten op de op ruwvoer gebaseerde voeders, zijn we krachtvoer gaan aanbieden om onze klanten een compleet pakket te kunnen bieden. Zo’n zeven jaar geleden is het bedrijf overgenomen door Wilbart de Wit die oorspronkelijk bij Nestlé vandaan komt. Hij ziet veel kansen en daardoor zijn er de afgelopen zes jaar veel producten bijgekomen. Waar we eerst alleen een Lucerne Mix, Gras Mix en Compact Gras hadden, hebben we nu ook meer specifieke voeders zoals Digest, Senior en Comfort. Deze bieden elk een andere toegevoegde waarde. Zo zit er in de Digest pre- en probiotica voor een betere spijsvertering, is de Senior speciaal gemaakt voor oudere paarden met bijvoorbeeld tandproblemen en is de Comfort een krachtvoer in de vorm van een ruwvoermix; hier zit namelijk een balancer in met alle vitaminen en mineralen die een paard dagelijks nodig heeft.”
Hoe vinden klanten jullie?
“Dat kan op verschillende manieren. Veel mensen kennen sowieso het merk van naam, wat al heel veel scheelt. Daarnaast staan we op beurzen, zetten we ons in om goed gevonden te worden via onze SEO-strategie en investeren we steeds meer in social media, met name Instagram. Veel klanten komen al jaren via de zoekmachines op onze website terecht, maar de laatste jaren merken we dat het werken met ambassadeurs ook een belangrijk punt in onze marketingstrategie is geworden. Met name om het merk te laten groeien in de landen waar we nog minder bekend zijn zoals Duitsland, Frankrijk en België. We verkopen onze producten wereldwijd, maar hebben nu de focus gelegd om te groeien in deze landen. Bij de eerste aanraking met een product is een ambassadeur van grote waarde. Nieuwe klanten zijn er heel gevoelig voor wat iemand anders van een product vindt. Wat tegenwoordig wel heel erg speelt is dat mensen snel van merk en voer wisselen. Het is dus cruciaal om een stabiele groep om je heen te vinden.”
Wat zijn de uitdagingen in jullie branche?
“Van origine zijn we een heel ander paardenvoerbedrijf dan de andere merken die je in Nederland ziet. Die zijn veel meer gericht op kracht- en mengvoer. Zeker nu we meer producten krijgen met toegevoegde waarde, merken we dat mensen moeten wennen aan die andere manier van voeren. Voeren wat begint met het kijken naar je ruwvoer en vervolgens pas kijken wat daar nog bij moet als aanvulling. Dat is onze visie op het voeren van paarden. In Nederland werkt het nog een beetje andersom en wordt er eerst naar het krachtvoer gekeken. Dus onze denkwijze verspreiden, mensen bewust maken en ervoor laten openstaan om het anders te doen dat is wel een uitdaging. Maar voor mij als marketingmanager ook een leuk vraagstuk. In onze communicatie richten we ons dus ook vooral op het delen van kennis.”
Wat zijn jullie doelen voor de toekomst?
“In de fabriek zelf zijn we met heel veel ontwikkelingen bezig en daarnaast zijn we druk in de weer met enkele nieuwe producten. We willen graag nog verder groeien in Europa en uiteindelijk is het doel om het nummer één ruwvoermerk te worden. Komend jaar gaan we verschillende nieuwe producten op de markt brengen en de producten nog toegankelijker maken. Ik kan wel alvast verklappen dat er Hartog Haycobs aankomen, wat een mooie toevoeging is op de Senior in de vorm van ruwvoerbrokken met rozebottel en brandnetel je kan weken in water waarmee het een soort ruwvoerslobber wordt. Een mooi alternatief voor een graanvrije slobber. Daarnaast komen we met een unieke balancer die compleet op basis van gras en dus ruwvoer is gemaakt. Hierdoor zitten er geen vulstoffen zoals granen in. De rest kan ik helaas nog niet verklappen, dus daarvoor moeten jullie ons volgen op social media.”
Welke tip wil je meegeven aan andere ondernemers?
“Dat het belangrijk is om het verhaal van je bedrijf klaar te hebben, zodat je dit kan vertellen aan de klant. Een geloofwaardig en oprecht verhaal. Storytelling is iets wat heel goed werkt en wat mensen ook veel sneller onthouden. Dit is gelijk ook de leidraad waar vanuit je communiceert. We hebben hier vijftig man lopen en dan wil je wel allemaal hetzelfde verhaal naar buiten brengen over waar het bedrijf voor staat. Door het verhaal op orde te hebben kan je daar vervolgens al je communicatie op baseren en maak je het jezelf een stuk makkelijker.”