fbpx

De komst van het Hippisch Sectorfonds

Tijdens The Dutch Masters/Indoor Brabant werd het Hippisch Sectorfonds gelanceerd in een bijeenkomst over ‘Samen sterk voor onze paardensector’. Steeds vaker worden we in de media geconfronteerd met een onjuist beeld dat dierenactivisten schetsen van onze sector. De Sectorraad Paarden neemt het voortouw om een grootschalige campagne te starten waarin we ons gezamenlijke verhaal gaan uitdragen en waar nodig onderzoek doen om dit verhaal feitelijk te kunnen onderbouwen. En daar is geld voor nodig!

 

Mogen we over tien jaar nog wel paardrijden? Of wordt ook het houden van paarden op termijn ter discussie gesteld? Dit zijn actuele vragen waar veel paardenbedrijven en dus ook de Sectorraad Paarden zich zorgen over maken.

 

 

Op constructieve wijze

Eerder al werd er een petitie gestart met als oproep een eerlijk debat en open dialoog te faciliteren. We proberen onze paarden allemaal zo goed mogelijk te houden en te verzorgen, maar ook blijven we als sector kritisch en nemen we initiatief om bij te sturen waar nodig.  Logisch is dat meningen daarover anders kunnen zijn. We hebben allemaal verschillende achtergronden, ervaringen, waarden en perspectieven. Zolang we andere inzichten hebben, is er beweging. En beweging brengt voortschrijdend inzicht. Met de petitie wil de SRP aangeven dat de paardensector open staat voor debat en dialoog over de wijze waarop wij omgaan met paarden. Maar wel op basis van juiste informatie. Wat de petitie niet zegt is dat er geen verbeterpunten zijn binnen de sector. Die zijn er en de SRP vindt dan ook dat er kritisch naar het eigen handelen moet worden gekeken. Het welzijn van paarden moet áltijd op 1 staan. Waar verandering nodig is om het welzijn verder te verbeteren, moet dat zeker ondersteund worden. Elkaar aanspreken op constructieve wijze is een manier om met elkaar het welzijn van paarden verder te verbeteren. Het gezamenlijke verhaal van de sector is de bijzondere band tussen mens en paard.

 

 

 

Correcte informatie

Zonder geld is het alleen heel moeilijk om stappen voorwaarts te zetten. De dierenactivisten hebben vaak een grote organisatie achter zich staan met veel gelden om hun campagnes te faciliteren. Als paardensector hebben we dit lang over ons heen laten gaan waardoor veel communicatie over onze sector aan de maatschappij vanuit activisten kwam. Dat moet anders, omdat we als sector er enkel bij gebaat zijn als er correcte informatie wordt gedeeld. En natuurlijk weten we allemaal dat er nog dingen beter kunnen, maar snappen ook dat dit niet iets is wat vandaag op morgen te bereiken is. Om dit tegengeluid te kunnen brengen met informatie gebaseerd op feiten uit onderzoeken en die onderzoeken te faciliteren om het welzijn te verbeteren is dus het Hippisch Sectorfonds opgericht.

 

 

 

Eerste stappen

Tijdens de bijeenkomst werd de eerste financiële samenwerking al gepresenteerd met Virbac. Per geleverde transponder dragen zij € 0,50 af aan het fonds. Hierna volgden nog veel meer personen en bedrijven die de sector vooruit willen helpen zoals Erik Timmermans, eigenaar van Maashorst Stables, docent bij Yuverta en opleider voor de KNHS. “Ik denk dat we als sector krachten moeten bundelen, proactiever aan de slag moeten gaan op het gebied van paardenwelzijn en dat het naar buiten treden een belangrijk onderdeel hiervan is. Als we niks doen als sector dan ben ik bang dat ze ons voor gaan zijn en de sport verloren gaat. Daarom ben ik voor meer onderzoeken in de paardensector, openstaan voor kennis en willen verbeteren en het uitstralen waarom onze sport/het werken met dieren zo mooi is.”

 

 

 

Kritische geluiden

De komst van het fonds bracht ook kritiek. Zo zien we op sociale media berichten van personen die vinden dat het helemaal niet is bedoeld om een dialoog aan te gaan, maar gericht op het polariseren van mensen die kritiek hebben. De Sectorraad Paarden vindt dit jammer, maar logisch dat er ook negatieve geluiden naar voren komen. “Deze zijn er altijd en helpen ons om de doelstelling nog beter te verwoorden. Hopelijk kunnen we met ons actieplan en door resultaten te bereiken ten behoeve van het welzijn, laten zien dat we als paardenliefhebbers niet tegen elkaar strijden, maar met elkaar. Door goed onderbouwde kennis met elkaar te delen en in de praktijk te integreren komen we verder dan door elkaar te bekritiseren. Laten we dat onthouden en daarvoor gaan.”

 

 

 

Gulle giften

Sinds de introductie van het fonds zijn er vele gulle giften geweest. Met een team wordt eraan gewerkt om nog meer bedrijven en organisaties te stimuleren om mee te doen, bij voorkeur op structurele wijze. Veel bedrijven en organisaties tonen interesse en zijn intern aan het bespreken op welke wijze zij bij kunnen dragen. Er is een groot besef dat we er allemaal bij gebaat zijn dat krachten gebundeld worden en dat we ons samen sterk maken voor het voorbestaan van onze sector.

 

Aan de gezamenlijke campagne gefinancierd vanuit het Sectorfonds wordt op dit moment gewerkt en zal op een later moment worden gepresenteerd via de kanalen van de Sectorraad Paarden. De campagne zal erop gericht zijn om de zichtbaarheid en bereik van de paardensector in de maatschappij te vergroten.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.