Erve Meinders, een zorgboerderij, horeca en manege die een mooie waarde toevoegt aan de samenleving en dit bewijst door afgelopen jaar de Publieksprijs van Ondernemer van het Jaar te winnen. Onderneemster Ellen Loohuis vertelt met trots over hoe zij dit bedrijf heeft opgebouwd en welke uitdagingen zij hierin is tegengekomen.
Hoe kijken jullie terug op het winnen van de Publieksprijs?
“Wat ik het leukste vond aan deze periode is dat er veel mensen over de vloer kwamen om te kijken naar ons bedrijf. Eerst kwamen de studenten langs, later ook de jury en daarnaast werden er veel interviews met ons gedaan. Het grappige is ook dat ik in eerste instantie helemaal niet had verwacht dat wij deze prijs zouden kunnen winnen, omdat onze core business natuurlijk zorg is. Daarnaast vind ik het juist speciaal dat wij de Publieksprijs gewonnen hebben, dit laat de erkenning en het belang van ons bedrijf goed zien.”
Hoe is Erve Meinders ontstaan?
“We zijn twintig jaar geleden begonnen op de zorgboerderij in Denekamp met Erve Remerman. Mijn ouders hebben daar een melkveebedrijf en ik werkte op dat moment in de zorg. Toen ik werkzaam was in de zorg, zag ik dat wanneer je kleinschaliger zorg zou verlenen, dit meer waarde kan bieden. En dat kan ervoor zorgen dat de deelnemers en de werknemers geen nummertje meer zijn. Een agrarisch bedrijf is de ideale plek voor de dagbesteding van mensen en kinderen met een beperking omdat er wordt gekeken naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen. Al snel nadat ik was begonnen is mijn man me gaan helpen binnen het bedrijf, hij werkte altijd voor zichzelf in de bouw. Met hem heb ik het geluk dat hij alle bouw- en verbouwwerkzaamheden kan doen. Zo vullen we elkaar goed aan binnen onze onderneming.”
Hoe is het uitgegroeid tot het bedrijf dat het nu is?
“Ik ben begonnen met naschoolse, dag- en weekendopvang. Gaandeweg werd dit ook logeeropvang. Dit deden we toen nog aan huis, maar al snel bleek het fijner om dit gescheiden te houden. Dus hebben we de schuur verbouwd tot logeerboerderij. Toen daar twee jongens permanent kwamen wonen, werd de vraag naar een permanente woonplek steeds groter. Dus hebben we besloten om op zoek te gaan naar een tweede locatie zodat we de kinderen en volwassenen gescheiden konden houden. De kinderen tot ongeveer achttien jaar zitten op Erve Remerman en de (jong)volwassenen op Erve Meinders. Hier hebben we nu twaalf bewoners en daarnaast nog een dagbesteding, waar ook deelnemers kunnen komen die ergens anders wonen.”
Wat is de visie van het bedrijf?
“Ik vind het belangrijk dat er genoeg bedrijfsactiviteiten zijn naast de zorg die verleend wordt. Dus hebben we drie verschillende bedrijven op het erf; een manege, horeca en een winkeltje. Hierdoor hebben onze volwassen deelnemers het idee dat ze ergens aan meewerken, dat creëert waarde voor henzelf maar ook voor de omgeving en het bedrijf. Door mee te werken binnen het bedrijf leren ze bijvoorbeeld paarden klaarmaken, stallen uitmesten en in de horeca werken. Zo kunnen zij aan onze bezoekers laten zien dat zij dit kunnen. Het voornaamste is dat wij onze bewoners en deelnemers zo veel mogelijk onderdeel willen laten zijn van de maatschappij. Alle deelnemers worden per taak afgewisseld, zo leren ze dat ook de minder leuke dingen erbij horen. Het is voor mensen met een beperking niet altijd makkelijk om ergens anders naartoe te gaan. Daarom zorgen wij ervoor dat ze binnen Erve Meinders heel veel kunnen leren.”
Hoe is deze visie er gekomen?
“Tijdens het werk dat ik hiervoor deed zag ik wat deelnemers deden op hun dagopvang. Dit was bijvoorbeeld het uitsorteren van drie verschillende kleuren macaroni en aan het einde van de dag werden die gewoon weer door elkaar gegooid. Dat werkt voor mensen met een beperking natuurlijk niet motiverend. Daarom wilde ik het anders doen. Door de deelnemers binnen ons bedrijf uitdagende werkzaamheden te geven zie je dat ze het echt leuk vinden en dat geeft hen meer zelfvertrouwen. Ze maken dan zichtbare progressie, voornamelijk in het contact met mensen, het samenwerken en zelfstandigheid. Dat is ook iets wat ons energie blijft geven.”
Waar ben je tegenaan gelopen in de afgelopen jaren?
“Toen we op Erve Meinders begonnen met de ontwikkeling van de Boerderijcampus zijn we ook meteen gestart met de bouw van de manege. De manege is gericht op klanten van buitenaf en staat los van de zorg, onze cliënten ‘werken’ hier dus alleen. De horeca hebben we er altijd een beetje bij gedaan, maar daar kwamen buiten onze manegeklanten niet veel mensen op af. Dit is afgelopen jaar pas van de grond gekomen toen we hier een eigen merk van hebben gemaakt, het Koekhoes. We merken dat er nu veel meer bedrijvigheid op af komt en dat alle facetten nu beter gaan lopen. Zo ook het Winkelhoes; alles wat de deelnemers en bewoners maken en verbouwen, verkopen ze zelf in de winkel. De formule achter ons erf is dat de bewoners en deelnemers van de Boerderijcampus meehelpen aan deze bedrijfsmatige concepten.
Iets anders wat ik door de jaren heen heb moeten leren is hoe ik effectief moet omgaan met medewerkers. Ik vond het lastig om sommige dingen uit handen te geven en er dan ook voor te zorgen dat deze medewerker dezelfde visie deelde als ik. Zelf ben ik heel praktisch ingesteld en moest daardoor even wennen aan de overlegcultuur die heerst in de zorg. Maar ik besefte wel dat het natuurlijk heel belangrijk is dat iedereen goed functioneert, tevreden is en zich blijft ontwikkelen. Helemaal nu we zijn uitgegroeid tot een redelijk groot bedrijf met meer dan zestig medewerkers. Gelukkig heb ik hier mijn weg in kunnen vinden door hulp te zoeken bij andere ondernemers en businesscoaches.”
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Door de veranderingen in de zorg zijn wij binnen de Boerderijcampus aan het kijken welke punten voor ons van belang zijn. Dus gaan we volgend jaar een extra woonhuis bouwen dat plaatsmaakt voor 21 nieuwe bewoners. Dit doen we deels omdat het kleinschalige initiatief waar wij mee begonnen zijn, niet meer genoeg oplevert. Dus moeten we gaan vergroten, en vastigheid is daarvoor heel fijn. Maar daarnaast ook omdat het erf zich ervoor leent om er meer mee te doen. We hebben veel grond, en ook genoeg activiteiten. Wel zullen we de activiteiten wat breder gaan trekken. Daarvoor willen we kijken of een bedrijf buiten huis nog extra hulp kan gebruiken. Zo kunnen we ook iets betekenen voor de omgeving.”