fbpx

Kennismaken met de tweede genomineerde: De Hultenhoek

hippische ondernemer paardenbedrijf verkiezing

Vorige week maakte we kennis met het eerste genomineerde bedrijf voor de verkiezing Hippische Ondernemer van het Jaar 2021: de Lindehoeve. Deze week is het tijd om de tweede genomineerde voor te stellen. De Hultenhoek is een paardenhouderij in combinatie met begeleid wonen voor mensen met een zorgvraag.

 

 

 

De Hultenhoek

Nick en Anke Janssen hebben beide een achtergrond in de zorg én een grote liefde voor paarden. Wat ze ook delen is een duidelijke visie op hoe je ervoor zorgt dat mensen met een zorgvraag zich gezien en welkom voelen. Wie vijf minuten door hun bedrijf wandelt, begrijpt precies wat die visie inhoudt.

 

De plek waar Hultenhoek is gevestigd was voorheen een veehouderij. Er was een forse renovatie nodig om het gebouw aan te passen aan de wensen van Nick en Anke: een plek om mensen met een zorgvraag permanent te laten verblijven én om ze een nuttige dagbesteding te geven. Anke: ‘Zorgboerderijen zijn er natuurlijk meer, de combinatie met 24-uurs begeleiding en verblijf is wel redelijk uniek in Nederland. Bij onze vorige baan hadden Nick en ik allebei te maken met inluisterapparatuur; medewerkers gingen ’s avonds naar huis en een nachtwaak hield op afstand de cliënten in de gaten. De begeleiding was er pas de volgende ochtend weer. Dat wrong, het paste niet bij hoe wij willen werken. Toen zijn we het zelf gaan doen. En de combinatie met paarden is eigenlijk een hele logische.’

 

De woonboerderij waar tien cliënten permanent verblijven heeft twee verdiepingen; iedere bewoner heeft zijn eigen slaapkamer. Er is, helemaal in lijn met de visie van Nick en Anke, een slaapkamer voor de slaapdienst; er is 24 uur per dag iemand aanwezig. Er zijn vijf extra slaapkamers voor cliënten die kortere periodes blijven logeren.

 

 

De paardenhouderij is ruim opgezet, de spullen die gebruikt worden liggen op een vaste, vanzelfsprekende plek; het bedrijf is opgeruimd en er is veel daglicht; alles om de cliënten zich prettig te laten voelen. Buiten is er een grote moestuin waarin de cliënten meewerken en er wordt haardhout gekloofd voor de verkoop. En ze helpen bij de verzorging van de kleinere dieren, waaronder schapen en kippen.

 

Als op doordeweekse ochtenden de paarden naar buiten worden gebracht en de stallen worden schoongemaakt, heeft iedereen zijn eigen taak. Iedereen doet mee, alle cliënten worden benaderd op een manier die bij hem of haar past, alles in een passend tempo. Er heerst rust, duidelijkheid en vooral vrolijkheid. De één praat honderduit, de ander doet stilletjes en met opperste concentratie zijn werk. Wat direct opvalt: iedereen heeft het naar zijn zin, ook de begeleiders, waaronder Nick en Anke zelf. Anke: ‘Dat ochtendritueel is misschien wel waar wij het meest trots op zijn, waar we het voor doen: iedereen draagt zijn eigen steentje bij op de paardenhouderij, het maakt niet uit welke beperking je hebt. Wij willen dat iedereen hier zich belangrijk voelt en dat hij merkt dat hij ertoe doet.’

 

 

Criteria

De genomineerde bedrijven worden onder meer aan de hand van de volgende criteria beoordeeld door de jury: klantgerichtheid van de onderneming, onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter, aandacht voor kwaliteitsverbetering (dierwelzijn en veiligheid), deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.