fbpx

Kijkje in de keuken: G&J van Leeuwen, Paardenmestcontainers.nl

Van Leeuwen paardenmestcontainers

G&J van Leeuwen is een echt familiebedrijf dat zich al meer dan 50 jaar richt op het ophalen en hergebruiken van paardenmest. Continu zijn ze op zoek naar manieren om hun duurzame product optimaal te benutten, bijvoorbeeld als grondstof of om energie van te maken. Joost van Leeuwen vertelt ons in dit artikel alles over zijn bedrijf.

 

Hoe is het bedrijf ontstaan?

“Al meer dan 50 jaar terug is mijn opa gestart met het bedrijf in de regio van Utrecht. Hij vervoerde diverse goederen, waaronder paardenmest, en handelde daarin. Destijds was de paardensector namelijk nog maar de helft van wat het nu is. Toen deze branche steeds groter werd, nam mijn vader het stokje van mijn opa over. Hij richtte zich volledig op de paardenmest zodra hij daar zijn volledige werkweek mee kon vullen en er zijn inkomen uit kon halen.

 

25 jaar geleden ben ik bij het bedrijf gaan werken en hebben we naast G&J van Leeuwen, Paardenmestcontainers.nl opgericht. Daarmee verhuren en verkopen we onze eigen paardenmestcontainers. Later heb ik het bedrijf volledig overgenomen en ondertussen hebben wij het uitgebreid met verschillende soorten paardenmest en diverse toepassingen waarvoor paardenmest wordt gebruikt. We zijn ook in staat het op verschillende manieren op te slaan.”

 

Hoe verloopt het proces?

“Wij halen de mest op bij verschillende paardenhouders, van groot tot klein. Vaak hebben zij een eigen mestplaats of slaan ze de mest op in putten. Daarnaast is het ook mogelijk om bij ons een container te huren of kopen, die wordt vervolgens aan huis of bij de stal geplaatst. Wanneer de mestopslag of container vol is, kunnen ze ons bellen of een e-mail sturen, dan zorgen wij ervoor dat deze worden geleegd. We legen op locatie en laden alles in de bak van onze vrachtwagens. Vervolgens transporteren wij de mest direct naar de juiste bestemming.

 

Je hebt verschillende soorten mest die allemaal voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Stromest wordt bijvoorbeeld ingezet in de champignonteelt. De andere soorten mest worden ook hergebruikt voor diverse doeleinden. Dit maakt het een duurzaam product en zeker geen afval. Ik ben veel bezig met duurzaamheid en vind het zonde om een waardevol en nuttig product weg te gooien. Ik streef er altijd naar op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en bedenk zelf ook manieren om het product optimaal te benutten, zoals hergebruik voor energie of als grondstof voor de bodem.”

 

Hoe zijn jullie in de paardensector terechtgekomen?

“Mijn vrouw rijdt hobbymatig paard, maar eigenlijk ben ik er van jongs af aan al ingerold. Ik weet eigenlijk niet beter en vind het werk ook echt hartstikke leuk. Ik ben er dag en nacht mee bezig. Zowel het personeel als de klanten zijn de belangrijkste factoren binnen ons bedrijf. We doen er alles aan om iedereen op een leuke en vriendelijke manier van dienst te zijn en vinden het dan ook leuk dat we daar goede reacties op terug krijgen. We rijden met een groepje van zeven door heel het land om de paardenmest op te halen.”

 

Wat zijn de trends en ontwikkelingen binnen jullie werk?

“De stikstofwet is voor ons van groot belang. Het is iets wat ons voortdurend bezighoudt. Als de boeren bijvoorbeeld minder mest mogen uitrijden over het land, leidt dat tot problemen voor ons, aangezien wij nauw verbonden zijn met deze sector. Ook in de champignonteelt spelen diverse zaken een rol en er zijn veel aspecten waar we rekening mee moeten houden. Daarnaast zijn we voortdurend bezig met het onderzoeken van de toepassingen van ons product, wat de eisen zijn, en het bedenken van manieren om daarop in te spelen.”

 

Wat zijn uitdagingen binnen de branche?

“De grootste uitdaging is om onze kop boven water te houden, de kosten blijven namelijk stijgen. Dus proberen we te letten op de kleintjes, door strakke routes te maken voor onze chauffeurs. Helaas kunnen we nog niet elektrisch rijden, doordat hier nog geen geschikte vrachtwagens voor zijn. Maar dat is zeker wel iets waar we naar kijken voor de toekomst.”

 

Jullie hebben hele mooie vrachtwagens rondrijden, hoe is dit zo gekomen?

“Ons werk is tegelijkertijd onze hobby en we vinden het leuk om de vrachtwagens mooi te maken en van alle gemakken te voorzien, ook omdat deze chauffeurs er heel de week mee werken. We hebben twee keer de titel van de mooiste truck van Nederland gewonnen, in 2016 en 2021, tijdens deelname aan het Truckstar Festival in Assen. We doen wel eens vaker mee aan truckshows en vinden het leuk om dit te doen met het personeel. Het is een manier om te ontspannen na het harde werken gedurende het jaar. Door andere vrachtwagenliefhebbers raakte onze interesse geprikkeld en zo zijn we er zelf ingerold. Nu gaan we telkens een stapje verder om de vrachtwagens zo mooi mogelijk te krijgen. Of het nu gaat om spuitwerk, interieur of gadgets. Hierdoor hebben we er echt een hobby van gemaakt.”

 

Welke tip wil je meegeven aan andere ondernemers?

“Ik ben eigenlijk altijd rustig gebleven, ook in stressvolle periodes. Je moet altijd je gezonde verstand blijven gebruiken en geen gekke beslissingen nemen wanneer het even wat minder gaat. Je koppie erbij houden is wat mij echt heeft geholpen in zwaardere tijden. Dus je hart volgen is het beste wat je kan doen dan zal je altijd zien dat het weer goed komt.”

 

Kijk verder op www.paardenmestcontainers.nl

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.