fbpx

Paardenboxen: wat is belangrijk?

De winter is aangebroken en dus staan de meeste paarden iets vaker in hun stal. Maar wat is er belangrijk aan de stal voor een optimale gezondheid en welke voor- en nadelen bieden verschillende soorten stallen?

Afmeting paardenboxen

Voor de boxen die vanaf 1 januari 2012 nieuw worden gebouwd gelden standaardmaten waaraan moet worden voldaan. Bij pony’s tot 1,56 meter moet het minimale vloeroppervlak (2 x de stokmaat)2 zijn. Bij paarden boven deze maat moet je minimaal 10 m2 aanhouden. In Nederland is er geen aanbevolen hoogte voor het plafond, maar in Duitsland wordt een minimale hoogte van 1,5 x de stokmaat aangehouden. Uit onderzoek naar het gedrag van paarden is gebleken dat paarden vaker en langer gaan liggen in grotere boxen. Dit kan geïnterpreteerd worden als teken van meer comfort. Wanneer een paard langer slaapt, verbetert de conditie. Ook was een verschil te zien in het aantal keren dat de paarden gingen rollen. Rollen wordt gezien als meest relevante lichaamsverzorging en is een teken van tevredenheid. Naast de maat van de box hebben volgens deze studie meerdere factoren invloed op het gedrag, zoals de omgeving en bodembedekking.

Bodembedekking

Het type bodembedekking in de stal heeft naast de grootte van de stal ook zeker invloed op het slaappatroon van het paard. Zo is uit onderzoek gebleken dat stro meer comfort levert en de warmte beter vasthoudt tegenover houtkrullen. Paarden die stro tot hun beschikking hebben, hebben de neiging om langer liggend te slapen. Ook zorgt stro volgens dit onderzoek voor meer activiteit wat betreft het knabbelen in stal.

Zicht

Ook het zicht hebben op elkaar is voor veel paarden heel belangrijk, zo vertelde Machteld van Dierendonck al eerder in het artikel Verveling bij paarden tegengaan? – De Hippische Ondernemer. Ze gaf hier aan dat het voor veel paarden een probleem is wanneer ze elkaar niet kunnen zien. Je zou ze dus zeker een plezier doen door deze mogelijkheid wel te bieden, ook als ze eten of liggen. Op gebied van paardenboxen zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Denk aan een voorkant zoals een loopstal dat heeft, een deur met tralies of het kan zelfs al door een halve plank uit het tussenschot te halen (let wel op de grootte van de opening ten opzichte van de breedte van de hoeven). Behoort dit niet tot de mogelijkheden? Dan helpt het sowieso al wanneer de paarden een snuffelluik of wand hebben, zodat ze hun buren kunnen zien en aanraken. Ook een luik waardoor ze hun hoofd naar buiten kunnen steken om andere paarden en iets van de omgeving te zien draagt bij aan het welzijn.

Licht

Daarnaast heeft het licht in de stal een enorme invloed op het welzijn van een paard. Zowel de lichtsterkte als de kleurtemperatuur en lichtduur hebben effect op de gezondheid en het welzijn. In de Gids voor Goede Praktijken staat opgenomen dat een paard over minimaal 80 lux aan licht moet beschikken gedurende 8 uur per dag. 80 lux komt overeen met één lamp van 100 à 150 Watt per box. Wil je weten hoe je dit kunt aanpakken in je stal? Lees dan ook eens dit artikel: Verbeter het welzijn met: licht – De Hippische Ondernemer.

Groepshuisvesting

Hoewel het voor het sociale contact van paarden heel goed is om ze in een groepshuisvesting te houden, zorgt dit er bij te weinig ruimte voor dat er meer agressief gedrag ontstaat. Ook de beschikbaarheid van ruwvoer heeft hier invloed op. Voor de hoeveelheid ruimte die je minstens nodig hebt voor een groepshuisvesting kan je bovenstaande norm gebruiken en dit maal het aantal paarden doen. Door ruwvoer op meerdere plaatsen aan te bieden en iets minder paarden in een ruimte te houden kan je echter wel zorgen voor meer rust in de groep.

Kraamstallen

Een perfecte afmeting voor een kraamstal is er nog niet. Toch kan je ervan uitgaan dat de merrie tijdens het bevallen meer ruimte nodig heeft dan een gewone box. De merrie moet immers languit kunnen liggen en het veulen moet daar nog achter passen. Daarbij kan je niet van een merrie verwachten dat ze uitkient om diagonaal in de stal te gaan liggen. Zorg dus vóór het bevallen voor een lekkere grote box van circa 20 m2. Uiteraard met voldoende schoon stro, zodat ze comfortabel kan liggen.

Tot slot blijft voldoende beweging voor een paard een must. Niet alleen een geschikte en comfortabele paardenbox is dus belangrijk, maar ook zeker de vrije beweging die ze krijgen naast het staan op stal.

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over het (ver)delen van een paard en ongelijke hoeven.

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €39,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten:

NAJAARSACTIE

€10 KORTING OP EEN JAARABONNEMENT

Betaal slechts €39,50

i.p.v. €49,50 excl. btw per jaar