fbpx

Belangrijke veranderingen in het transport- en exportsysteem voor paarden

Het transporteren van paarden is meer dan alleen het paard van A naar B brengen. Zo is er voor ieder transport van de ene Europese lidstaat naar de andere een gezondheidscertificaat vereist, ook wel een Traces genoemd. Afgelopen zomer zijn de eisen voor dit systeem aardig aangescherpt.  Wat deze veranderingen precies inhouden, daar vertelt Chantal Gelissen van Gelissen Paardentransport meer over.

 

Veranderingen in Traces

“Traces is een systeem dat Europese paarden die binnen Europa worden vervoerd, registreert. Hierin worden de gezondheidscertificaten gemaakt, locaties aangemeld en transporteurs ingevoerd. Dit systeem is ontworpen door de Europese Unie, waardoor de eisen voor alle lidstaten hetzelfde zijn.  De controle hierop wordt uitgevoerd door de overheid. In Nederland is hiervoor de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) verantwoordelijk. Tien jaar geleden hebben we afscheid genomen van de papieren blauwe certificaten en is dit inmiddels digitale systeem geïntroduceerd. Toen we met Traces begonnen was het allemaal nog best makkelijk om de overgang niet te groot te maken. Echter heeft de Europese Unie afgelopen zomer maatregelen genomen in het strikter opvolgen van het systeem.”

 

Wat zijn de veranderingen?

“Het gaat met name om drie grote veranderingen. Zo moeten alle locaties waar paarden vandaan komen op geldig staan in het systeem. Dit kan alleen nog maar worden gedaan door een overheidsinstantie zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voorheen kon iedere exporteur dit zelf doen. In Nederland betekent het ook dat die locatie een UBN-nummer moet hebben die geregistreerd is voor paarden. Dus als jij een UBN hebt voor koeien dan kan deze niet gebruikt worden voor de export van paarden. We zien dagelijks dat mensen (nog) niet goed geregistreerd zijn en dat dit last minute nog aangepast moet worden. Want wanneer dit niet correct is, dan laat het systeem geen export meer toe.”

 

Waar geldt dit nog meer voor?

“De plaats van bestemming moet ook een geldige locatie zijn in het systeem als een locatie die paarden kan ontvangen. Daarvoor heeft ieder land zijn eigen manier om dit te melden. Dat betekent dat de ontvangende partij contact moet opnemen met het desbetreffende ministerie om ook dit adres op geldig te krijgen in het systeem. Daarnaast speelt de Identificatie & Registratie een belangrijke rol bij het certificeren. Per 21 april 2021 is er een aanscherping van het I&R-beleid. Deze aanscherping is een verplichting vanuit Europese wetgeving. Sinds enkele maanden controleert de NVWA nu ook op een correcte registratie.

Op dit moment kan je je paard nog registreren zonder enige kosten en zonder tussenkomst van een paspoort uitgevende instantie. Maar dit gaat op termijn veranderen en die termijn is niet heel lang. Dus mijn oproep aan iedereen is echt om je paard in te schrijven.”

 

Hoe zit het met de vervoerder?

“Naast de plaats van afkomst en de plaats van bestemming moet ook de vervoerder geldig staan in Traces. Je hebt een Type 1 vervoerder voor al het transport naar het buitenland wat korter is dan acht uur. Daarnaast heb je een Type 2 vergunning voor al het transport naar het buitenland wat langer duurt dan acht uur. Hierbij moet je ook nog aan bepaalde eisen voldoen zoals ventilatoren, temperatuurregistratie en gps-tracking. Type 1 en 2 zijn vaak bedrijven die al geregistreerd staan, zoals transportbedrijven en grote handelsstallen. Zij hebben die vergunning in het verleden al gekregen en stonden al op geldig. Maar nu moeten ook privévervoerders een vergunning hebben. Dus wanneer jij met jouw pony op concours gaat in Duitsland dan moet jij jezelf aanmelden als vervoerder. De looptijd voor deze aanvragen kan tot zes weken duren. Daarom is het zo belangrijk om deze veranderingen nu serieus te nemen en er op tijd mee te beginnen. Als je te laat bent heb je een grote kans dat je paard niet naar het buitenland mag. Stel, je hebt je wedstrijd of export al gepland staan dan ben je een hoop geld kwijt voor niks en dat is gewoon zonde.”

 

 

 

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.