fbpx

Gebruik van röntgenstraling door dierenartsen op locatie

Steeds vaker maken dierenartsen opnames met een röntgentoestel op locaties waar ook mensen zich begeven. Maar hoe veilig is dat? En waar moet je als eigenaar of stalhouder op letten? Want verkeerd gebruik of ongewenste blootstelling aan straling kan in een aantal gevallen een nadelige invloed op onze gezondheid hebben.

 

Röntgenfoto’s worden gemaakt ten behoeve van keuringen of in het kader van diagnostiek bij bijvoorbeeld hoefbevangenheid of verdenking van een fractuur. Meestal vindt een keuring van een aantal paarden in een keer plaats om de tijd van de dierenarts zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dat betekent dat het wel eens druk kan zijn in de buurt van de plek waar de opnames gemaakt worden. De dierenarts is tijdens de studie tot stralingsdeskundige opgeleid en is verantwoordelijk voor het gebied waar hij of zij met een röntgentoestel werkt. Samen met een of meerdere assistenten draagt hij of zij bij aan een veilige plek voor iedereen ter plaatse. Duidelijk mag zijn dat er een aantal regels en voorwaarden gelden bij het werken op een locatie buiten de praktijk.

 

 

Meerdere gelijktijdige activiteiten

Als stal- of pensioneigenaar is het belangrijk om te weten dat het gebruik van een röntgentoestel op locatie in Nederland vergunning-plichtig is. Met het verkrijgen van de vergunning toont de eigenaar van het toestel aan dat hij of zij voldoende kennis over stralingsveiligheid bezig en de werkzaamheden veilig uit kan voeren. Het geldend wettelijk kader vraagt daarnaast ook aan de eigenaar van een locatie om samen met de dierenarts het werkgebied zo goed mogelijk in te richten, zodat enige kans op blootstelling aan straling naar onbevoegdheden zo veel mogelijk beperkt blijft. Ideaal is een ruime bestaande uit minimaal drie stenen muren; deze absorberen een groot deel van de directe bundel uit het toestel en de strooistraling (dit is de straling die van het belichte object afketst). Beter is een afsluitbare ruimte, zodat er in een rustige omgeving gewerkt kan worden. Een houten muur of damwand is niet geschikt, omdat dit de straling nauwelijks tegenhoudt.

 

 

Afzetten

De dierenarts zal ter plaatse aan de aanwezigen duidelijk maken dat er met straling gewerkt wordt. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van divers materiaal, waaronder afzetlint en het zo veel mogelijk afsluiten van toegangswegen. Ook is het verstandig om gebruik te maken van een bordje met zogenoemde waarschuwingssignalering, bestaande uit een driehoek met het symbool voor ioniserende straling. Deze wordt bij een ingang geplaatst, zodat van grote afstand duidelijk is dat het gebied niet betreden moet worden. Het kan zijn dat er meerdere partijen tegelijk aanwezig zijn om opnames te maken. Daarbij is het belangrijk een zo passend mogelijk werkgebied te kiezen waarin de werkzaamheden elkaar niet beïnvloeden.

 

 

Meer weten over hoe je als eigenaar veilig kunt helpen bij röntgenopnames en welke aanvullende beveiliging nog meer staat? Lees de rest van het artikel nu in het nieuwste nummer van De Hippische ondernemer (2021/3).

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.