In 5 stappen naar heldere doelen

Een nieuw jaar betekent nieuwe doelen. Doelen kunnen niet alleen richting geven waar je met je bedrijf heen wilt, maar daarbij ook hele praktische stappen aanreiken om je dromen te bereiken en meer zelfvertrouwen en focus te krijgen. Dit kan zowel voor persoonlijke voordelen zorgen als voor het verhogen van het bedrijfsresultaat.

Stap 1

Veel hippische ondernemers zullen doelen stellen niet direct zien zitten. Daarom is de eerste stap om ervoor open te staan. Er zijn vast wel wensen of dromen die je graag zou willen realiseren. Om dit werkelijkheid te maken is er een aantal stappen die je zou moeten ondernemen. De eerste taak in het stellen van doelen is: groot denken. Ga zitten en begin met het opschrijven van wensen en dromen. Laat je hierbij niet tegenhouden en beperken door wat wel of niet mogelijk is.

Stap 2

Met die lijst met (te hoog gegrepen) doelen ga je vervolgens verder aan de slag. Kies er een paar uit waar je de focus komend jaar op wilt leggen om deze te behalen. Natuurlijk kan de focus van je onderneming veranderen. Misschien wil je wel nieuwe zaken aan het bedrijf toevoegen. Zorg er hoe dan ook voor, dat je concrete doelen stelt én dat die passen binnen de missie en visie van jouw bedrijf. Dit maakt het niet alleen makkelijker om doelen te stellen, maar ook om ze te behalen.

Stap 3

Doelen bedenken is leuk, maar een plan maken om ze daadwerkelijk te kunnen behalen is een volgende. Natuurlijk is het mogelijk om niet-gestructureerde doelen te bereiken, maar het wordt makkelijker als je deze specifiek oftewel SMART maakt. Dit staat voor een doel dat specifiek, meetbaar, realistisch, relevant en tijdspecifiek is. Om je doelen SMART te krijgen moet je een plan opstellen hoe je deze doelen gaat behalen. Dus wie of wat je hiervoor nodig hebt, binnen welke tijdsspanne je resultaten wilt zien en wanneer je dit doel hebt bereikt.

Stap 4

De ambities die je in eerste instantie hebt gesteld zullen waarschijnlijk doelen zijn voor de langere termijn of doelen die je niet zomaar binnen een paar weken zult behalen. Om het eindresultaat niet uit het oog te verliezen en hierbij het zelfvertrouwen te behouden om dit te behalen is het slim om deze uit te splitsen in kleinere doelen voor de korte termijn. Denk aan doelen per kwartaal, maand of zelfs per week die je in stappen naar je droom kunnen leiden.

Stap 5

Zicht houden en je doelen evalueren is misschien nog wel het belangrijkste van het hele proces. Houd in een document of boekje je korte- en langetermijn doelen bij, zet het op bepaalde momenten in je agenda en check wat je moet doen om deze te behalen en wanneer het is behaald. Evalueer elke maand wat er goed ging, wat behaald is en wat juist niet lukte. Mogelijk moet je het stappenplan iets bijstellen om bepaalde dingen wel te laten slagen. Flexibel blijven is net als bij de rest van het ondernemen een sleutelwoord bij het bereiken van je doelen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten: