fbpx

Kijkje in de keuken bij: sportpsycholoog en instructrice Anne Loosveld

Sportpsycholoog & instructrice Anne Loosveld vertelt alles over het reilen en zeilen van haar onderneming. Hoe is ze hier gekomen, hoe werft ze klanten, welke moeilijkheden komt ze tegen en wat is haar ultieme tip voor andere ondernemers?

Hoe ben je instructrice & daarna sportpsycholoog geworden?

“Al van kleins af aan speelde ik de juf over de buurt en wilde ik iedereen van alles vertellen. Vervolgens ben ik op de middelbare school bijlessen economie gaan geven en heb ik nog een paar jaar snowboardlessen gegeven. Na mijn studie bedrijfseconomie ben ik naar Mexico verhuisd en daar aan de slag gegaan als ruiter en instructeur, waarna ik bij de KNHS de instructeursopleiding ben gaan volgen. Tijdens het lesgeven in Mexico merkte ik dat mijn pupillen naast de technische punten ook struggles hadden in hun mindset. Onzeker zijn, doelen stellen, focussen op de verkeerde dingen, angst hebben of de lat te hoog leggen waren mentale punten waar ik veel te maken had en als instructeur wist ik niet precies hoe ik daarmee om moest gaan. Daarom ben ik een master sportpsychologie gaan doen om meer verdieping te krijgen.”

Hoe ben je van je vorige bedrijf ESI overgestapt naar je huidige coachingspraktijk?

“Ik ben 6 jaar geleden gaan kijken waar behoefte aan was in de internationale markt en vanuit daar is Equine Support International ontstaan. Met dit bedrijf richtte ik me samen met mijn zakelijke partner Carlijn Pontenagel op kennisoverdracht naar landen waar de paardensport snel groeit zoals China, Mexico en het Midden-Oosten. Geen enkel ander bedrijf deed dat op die manier en daardoor was ik ook niet per se een traditionele instructeur maar veel meer dan dat. Ik voel me sowieso meer ondernemer dan instructeur. De jaren daarna bouwden we een heel mooi bedrijf op, maar toen kwam corona en werd het moeilijk. Wij konden niet naar onze klanten in het buitenland en zij konden ook niet naar ons komen. Ik was eigenlijk al langer aan het nadenken over de kant die ik op wilde en in 2020 werd die voor mij gemaakt en zijn we echt met ESI gestopt. Dat was in eerste instantie best een grote domper, maar ik ben achteraf heel blij dat het zo is gelopen. Het gaf heel veel nieuwe kansen waardoor ik me veel meer op mentale coaching kon gaan richten.”

Hoe ziet een werkdag van jou eruit?

Het grootste deel van mijn tijd begeleid ik ruiters op het mentale vlak. Dat doe ik face to face aan tafel, via zoom of te paard tijdens een training. Daarbij kijk ik vooral of de ruiter een nieuwe mindset kan creëren. Als iemand bijvoorbeeld erg opziet tegen de wissels in een lijntje en zich teveel aanspant waardoor de verkeerde hulpen worden gegeven dan ga ik aan de slag om de ruiter bewust te maken van zijn gedachtes en ontdekken we samen waar de blokkades zitten. Wanneer ik coach dan ben ik geen instructeur, want dat brengt verwarring met zich mee. Ik wil dat de ruiter de juiste focus houdt en niet ook nog nieuwe rijtechnische informatie moet verwerken. Meestal geef ik vier sessies per dag, dat is wel de max om een goede focus te houden. Om iemand goed te kunnen coachen moet je vooral scherp zijn. Daarnaast run ik nog een aantal ESI projecten in het buitenland en ben ik voorzitter van de recent opgerichte hippische beroepsgroep voor instructeurs.”

Hoe vinden klanten jou?

“Ik doe heel veel met Instagram, waar ik gratis informatie en tips op deel. Daarnaast heb ik een e-book op mijn website met tips voor mentale problemen bij ruiters. Daar komen veel klanten uit die uiteindelijk toch nog meer adviezen of echte begeleiding hierbij willen hebben. Gelukkig heb ik zelf ook een groot netwerk en komen veel klanten via via binnen. Mijn ervaring is dat wanneer je goede resultaten aflevert en mensen van hun probleem afhelpt, dit je vanzelf weer aan nieuwe klanten helpt.”

Wat is het moeilijkste aan het ondernemen?

“Ik coach ruiters op hun mindset, maar eigenlijk is het ondernemerschap ook een spelletje in mindset. Het ondernemerschap zit vol twijfels en keuzes, maar als je een beetje een creatieve invalshoek kiest dan is alles mogelijk. Ik wil heel graag ruiters helpen om met meer plezier op hun paard te zitten en daarvoor moet ik groter naar buiten treden en me meer profileren, maar ook ik vind dat nog wel eens spannend en krijg gedachtes die me tegen kunnen houden. Je moet dan voor jezelf een keuze maken om het gewoon te doen. Ik herken mijn eigen belemmerende gedachtes en kies er bewust voor daar niet naar te luisteren.

Keuzes; nog zo’n lastig iets in het ondernemerschap. Met ESI stoppen was mentaal een hele moeilijke beslissing en daarom heb ik voor de opstart van mijn nieuwe bedrijf een businesscoach in de arm genomen die niet uit de paarden komt. Ja het is spannend om te investeren in een dure businesscoach en ook ik dacht eerst in beperkingen. Wil ik eerst geld verdienen en dan pas investeren of durf ik te investeren op het moment dat ik nog bijna geen inkomen heb? Ik ben voor dat laatste gegaan en zo’n coach verdient zichzelf terug dankzij die mindset. Je moet dus echt durven om keuzes te maken die je verder brengen.”

Ultieme tip:

“Doe waar je plezier in hebt. Dit heeft mij altijd enorm veel gebracht. Volg je plezier en als je merkt dat je ergens niet meer op je plek bent of een klant of project niet meer leuk vindt, durf dan naar je gevoel te luisteren. Blijf niet hangen in belemmerende gedachtes over de financiële kant van het verhaal als dit niet is waar je hart ligt. Dit soort gedachten remmen je succes en het zijn vaak overtuigingen die helemaal niet gegrond hoeven te zijn. Probeer te doen wat je echt leuk vindt en dan vind je daarin altijd mooie businesskansen waar je succesvol kunt zijn.”

Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook het artikel over en kijkje in de keuken bij paardendierenarts Martine Noordermeer en pijnherkenning bij paarden.

Wil je tweemaandelijks op de hoogte gehouden worden over alles wat er in de hippische sector speelt? Sluit dan voor maar €44,50 per jaar (6 nummers) een abonnement af op de Hippische Ondernemer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Vind je dit artikel interessant?

De Hippische Ondernemer deelt vaker dit soort artikelen. Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven. 1400+ ondernemers gingen je al voor!

Nieuwste berichten:

NAJAARSACTIE

€10 KORTING OP EEN JAARABONNEMENT

Betaal slechts €39,50

i.p.v. €49,50 excl. btw per jaar