fbpx

Leveren aan het buitenland: wijzigingen in btw-systeem

Binnen de paardenbranche gelden verschillende btw-tarieven. Met het oog op de veranderende wetgeving in de e-commerce vond er per 1 juli 2021 een wijziging plaats binnen het btw-systeem. Die heeft ook invloed op de paardenbranche. In dit artikel een verdere verdieping over wat deze veranderingen voor jou kunnen betekenen.

 

Afhankelijk van de situatie is er 21%, 9% of 0% btw verschuldigd in de paardenbranche. Daarnaast zijn bepaalde producten en diensten vrijgesteld van btw. Als gevolg van de nieuwe e-commercewetgeving geldt vanaf 1 juli 2021 het btw-tarief van het EU-land waar de particuliere afnemer woont of gevestigd is. Dit is alleen van toepassing als je als leverancier het transport (in)direct (mee)regelt. Regelt de afnemer het vervoer zelf? Dan gelden de Nederlandse btw-regels.

 

 

De levering van paarden

Bij de levering van paarden moet je onderscheid maken tussen de levering aan ondernemers en de levering aan particulieren (niet btw-ondernemers). Bij de levering van een paard aan een ondernemer binnen de EU bijvoorbeeld geldt de nieuwe e-commerceregelgeving niet. Dit betekent dat de huidige regelgeving voor ondernemers blijft gelden. Of iemand voor de btw ondernemer is, kan je nagaan door het btw-nummer op te vragen en te controleren in de Europese database. De levering van een paard aan buitenlandse ondernemers is in veel gevallen een intracommunautaire levering. Dat is een levering van goederen binnen Europa tussen verschillende ondernemers. Deze levering is belast met 0% btw (nultarief). Is er sprake van een marge-paard? Dan wordt er afgeweken van de hoofdregel. Bij een marge-paard wordt er geen btw gefactureerd, maar berekent de leverancier deze zelf en draagt hij die ook af in Nederland. Bij een intracommunautaire levering moet je wel het nultarief kunnen aantonen. De Europese Belastingdiensten handhaven hier steeds strenger op. Let extra op al je afnemer het paard zelf komt halen. Overleg met een adviseur of je voldoet aan de bewijsvoering voor het nultarief bij intracommunautaire levering.

 

 

Levering aan ondernemers buiten EU

De levering van paarden aan ondernemers buiten de EU is geen intracommunautaire levering van goederen. Een intracommunautaire levering vindt namelijk altijd plaats tussen ondernemers binnen Europa. De levering van een paard aan een ondernemer die buiten de EU is gevestigd, is een uitvoerlevering (ook wel: ‘exportlevering’). Je moet daarbij rekening houden met verschillende uitvoerformaliteiten en regels om het nultarief te kunnen toepassen op je levering. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat het paard daadwerkelijk de EU heeft verlaten. Het maakt voor een uitvoerlevering niet uit of de afnemer een btw-ondernemer is of particulier. In beide gevallen loopt de behandeling voor de btw hetzelfde.

 

Meer weten over de levering van een paard aan particulieren binnen en buiten de EU? En over uitzonderingen voor kleine ondernemers? Lees de rest van het artikel nu in het nieuwste nummer van De Hippische ondernemer (2021/3).

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.