fbpx

Paard (ver)leasen: wat te regelen?

Paardenlease is een veelvoorkomend fenomeen. Ook bij het (ver)leasen van een paard of pony is het belangrijk om daarover duidelijke afspraken te maken en schriftelijk vast te leggen. In dit artikel worden een aantal onderwerpen besproken die in elk geval van belang zijn om in de leaseovereenkomst te regelen.

 

Bij paardenlease stelt de eigenaar het paard (gedeeltelijk) beschikbaar aan een ander, zodat die ander – de ‘leaser’ – het paard kan verzorgen en berijden. In ruil daarvoor ontvangt de eigenaar vaak een (vaste) vergoeding van de leaser. Er zijn diverse redenen om een paard te (ver)leasen. Een reden voor de eigenaar om zijn paard te verlaten kan bijvoorbeeld zijn om extra inkomsten te verwerven. Een reden om een paard te leasen – in plaats van te kopen – kan bijvoorbeeld zijn dat de leaser het geld niet heeft om een paard aan te schaffen en/of te onderhouden.

 

 

Juridische kwalificatie

De term ‘leasen’ is geen juridisch begrip. Een ‘leaseovereenkomst’ met betrekking tot een paard kan over het algemeen juridisch worden gekwalificeerd als een huurovereenkomst, maar in sommige gevallen als een bruikleenovereenkomst. Van een huurovereenkomst is simpel gezegd sprake als de eigenaar van het paard (de verhuurder) met een ander (de huurder) overeenkomt dat de huurder het mag mag ‘gebruiken’ in ruil voor een tegenprestatie. Van een bruikleenovereenkomst is daarentegen sprake als er geen tegenprestatie verschuldigd is voor het gebruik van het paard.

 

 

Afspraken vastleggen

Net als voor alle overeenkomsten geldt ook voor de leaseovereenkomst dat het belangrijk is om duidelijk afspraken te maken en schriftelijk vast te leggen. Hierna worden een aantal onderwerpen besproken die in elk geval van belang zijn om in de leaseovereenkomst te regelen.

 

 

Belangrijkste kenmerken

Allereerst is het noodzakelijk om afspraken te maken over de belangrijkste kenmerken van de leaseovereenkomst. Een belangrijk kenmerk van de leaseovereenkomst is dat de eigenaar van het paard het gebruik daarvan verstrekt aan de leaser. Het is dus van belang om afspraken te maken over dit gebruik. Waar bestaat het gebruik uit? Welke voorwaarden worden daaraan gesteld? Etc. Als er een tegenprestatie verschuldigd is, dan is het ook nodig om in de leaseovereenkomst op te nemen waar die tegenprestatie uit bestaat. Meestal zal die tegenprestatie een vergoeding zijn, zodat in de leaseovereenkomst de hoogte van die vergoeding moet worden vermeld en wanneer en hoe die moet worden betaald.

 

 

Benieuwd naar welke onderwerpen er nog meer in een leaseovereenkomst dienen te staan? Lees de rest van het artikel nu in het nieuwste nummer van De Hippische ondernemer (2021/3).

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.