fbpx

Ponykampen afgelast door opkomende wolvenangst

Met een groepje kinderen het bos in op een pony. Voor veel kinderen is het een gevoel van vrijheid als ze met leeftijdsgenoten samen activiteiten doen met pony’s. Toch worden nu door angst voor de wolf verschillende ponykampen- en activiteiten afgelast in Drenthe en Gelderland. Maar hoe realistisch is de kans op een gevaarlijke situatie tussen de wolf en de kinderen?

 

“Dit is echt hét uitje waar de kinderen het hele jaar naar uitkijken”, zegt Anneke Bosma, voorzitter van Poptaruters Dronryp. Haar vereniging organiseert al 25 jaar een ponykamp in Zwiggelte, een dorp in de provincie Drenthe. Maar dit jaar gaat het niet door.

 

“Doordat de wolf in het gebied is gespot, is het risico te groot. Het probleem is als volgt: paarden zijn vluchtdieren. Als een paard een wolf ruikt of ziet, gaat hij aan de kletter.” Met het risico op op hol slaande paarden is het volgens Bosma niet verantwoord om met kinderen in het gebied te lopen.

 

Roelof Bos, eigenaar van een accomodatie in Drenthe, vertelt aan RTL Nieuws dat er zeven ponykampen bij zijn locatie geannuleerd zijn. “Eén staat nog geboekt, maar die twijfelt nog. We durven geen avond of nachtactiviteiten meer te doen. De schade hierdoor is minimaal 15.000 euro.”

 

Negen wolvenroedels

De wolf is een beschermde diersoort en wordt steeds vaker in verschillende gebieden in Nederland gespot. Volgens BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenstand bijhoudt, leven op dit moment in Nederland negen wolvenroedels.

 

Zeven roedels leven op de Veluwe, de andere twee in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. In Drenthe zijn er een aantal gevestigde wolven, wat betekent dat ze een eigen territorium hebben en een aantal zwervende wolven. Doordat wolven in staat zijn zich snel te verspreiden, kunnen ze ook gespot worden in een gebied waar ze niet per se leven.

 

Schapen aangevallen

De aanwezigheid van de wolf heeft ook bij Wiebeke Frens ervoor gezorgd dat ze geen ponylessen meer kon geven aan kinderen op haar paardenfokkerij. “Niemand weet wat de mogelijke problemen kunnen zijn”, zegt Frens. “Maar hier en daar zijn schapen al aangevallen en na een tijd worden de aanvallen ook steeds gruwelijker. Vorig jaar zomer werd de wolf ook veelvuldig gezien, daardoor bekroop de angst bij ons. Wat doe je als je met de kinderen in het bos bent en de wolf dan komt?”

 

Uiteindelijk koos Frens ervoor om te stoppen met het geven van lessen, omdat ze geen risico wilde lopen op gevaarlijke situaties voor de kinderen. “Veel mensen in de omgeving durven ook bijvoorbeeld hun schapen niet meer buiten te zetten. Een gezellig deel van het platteland verdwijnt hierdoor.”

 

Wolvendeskundige Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging begrijpt de angst van mensen voor het dier, maar hij zou zelf niet het besluit nemen om een ponykamp hiervoor af te gelasten. “Als je op deze manier met kinderen het bos in gaat, is de kans heel klein dat een wolf daarop afkomt. Het geluid van de kinderen zal de wolf zeer waarschijnlijk juist afschrikken.” Volgens Lelieveld doen wolven er ook veel aan om niet gespot te worden.

 

Kleine kans op gevaar

De kans dat de pony’s door de wolven schrikken en daardoor een gevaarlijke situatie ontstaat, schat Lelieveld klein in. “Over het algemeen zijn pony’s geen angstige dieren. Ik kan me voorstellen dat er ook alleen pony’s gebruikt worden op dit soort kampen die niet angstig zijn.”

 

Dat beaamt ook wolvendeskundige Erwin van Maanen van het ecologisch onderzoeksbureau EcoNatura. Hij stelt dat de angst begrijpelijk is vanwege de aanvallen van de wolf richting andere dieren. Maar ook hij zegt dat de wolf zich niet makkelijk laat zien en dat het eerder een toevalstreffer is als het dier alsnog gespot wordt. “De kans dat een wolf iets geks doet tegen een ponymenigte is al klein. Honden die pony’s opjagen is een groter risico. En uit eigen ervaring weet ik dat een wolf banger is voor mij dan ik voor hem.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.