fbpx

Van burn-out naar succesvolle onderneming

Horsebeat paardenprofesional hippische ondernemer

Met haar bedrijf Horsebeat timmert Ilse van der Valk hard aan de weg met hartslagmetingen voor paard en ruiter. De keuze om fulltime te ondernemen kwam echter pas na het oplopen van een burn-out die haar triggerde om te gaan doen waar ze gelukkig van werd. In dit artikel vertelt ze haar verhaal.

 

In eerste instantie kwam Ilse op het idee voor haar eigen bedrijf tijdens haar stage bij Carolien Munsters. “Ik studeerde dier- en veehouderij aan de HAS Hogeschool en wilde graag een onderzoeksstage lopen. Via de fokker waar ik een aantal paarden voor reed, kwam ik bij Carolien terecht. Door die stage maakte ik kennis met het gebruik van de hartslagmeter bij paarden en hun inspanningsfysiologie. Carolien focust vooral op de topsport, maar dit onderzoek was juist gericht op de ruiters in de breedtesport. Deze groep heeft misschien nog wel meer waarde voor de inzichten van trainen met een hartslagmeter dan topsporters die alles al zo goed managen. Dit triggerde mij in eerste instantie om hier iets mee te gaan doen.”

 

 

Durfde niet

Haar idee kreeg verder vorm in de zomervakantie toen Ilse vanwege haar studie tijdelijk in Oss woonde. “De Rabobank startte die zomer met een programma om jeugd te stimuleren om te gaan ondernemen. Naar aanleiding van dat project ben ik met Horsebeat begonnen. Hoewel ik veel fijne tips kreeg was dat op dat moment niet een heel doordacht plan. Ik had immers geen rijbewijs en moest na de vakantie afstuderen, maar ik had het niet anders willen doen. Toen ik klaar was met mijn studie merkte ik dat de behoefte aan hartslagmetingen bij ruiters nog niet zo groot was om van mijn bedrijf een fulltimebaan te maken. Ik durfde het nog niet aan om de stap te zetten richting het ondernemen dus ben op zoek gegaan naar een baan in loondienst. Ik kon aan de slag bij de agrarische afdeling van het accountantskantoor Accon waar ik paardenondernemers financieel zou gaan helpen. Dat kon ik, dus dat ging ik doen.”

 

 

Combineren

Tot drie jaar geleden toen Ilse werd gevraagd om een lezing te geven over het bewust trainen van een paard richting de eventingsport. “Op dat moment groeide het bewustzijn voor welzijn en werd de sector steeds professioneler. Daarbij kwam ook de interesse in het trainen met een hartslagmeter. Dus toen heb ik mijn bedrijf nieuw leven ingeblazen met een nieuwe website, logo en ben ik na gaan denken over welke richting ik op wil en wat ik wil uitstralen. Het was een uitdaging om dit te combineren met een vaste baan, maar ik kreeg er juist energie van. Tot 1,5 jaar geleden. Ik kreeg steeds meer aanvragen en was hele weekenden en avonden weg. Aan de ene kant was loondienst veilig, maar het remde alle ideeën die ik had want meer tijd dan dit had ik niet. Op dat moment kreeg ik bij Accon steeds meer verantwoordelijkheden en werkdruk en viel ik uit met een burn-out.”

 

Horsebeat paardenprofesional hippische ondernemer

 

 

Wat maakt gelukkig?

Een burn-out brengt bij veel mensen in eerste instantie schaamte met zich mee, zo ook bij deze jonge duizendpoot. “Ik snapte niet hoe mij dit kon gebeuren. Ik ben superjong en zo zwaar is het allemaal toch niet. Maar ik voelde me zo slecht, dat ik genoodzaakt werd om een stap terug te zetten en vervolgens na te denken over wat mij gelukkig maakt en energie geeft. Van de bedrijfsarts moest ik dingen gaan doen waar ik positieve energie van kreeg om mijn belastbaarheid te verhogen en dus ben ik begonnen met het uitwerken van nieuwe ideeën voor Horsebeat. Daardoor kwamen er veel mooie dingen op mijn pad en heb ik voor mezelf hele mooie kansen gecreëerd. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik inzag dat ik niet gelukkig was om op deze manier voor een baas te werken en dus zette ik een punt achter mijn vaste baan.”

 

 

Geen volledig brood

Dat was volgens Ilse best een spannende keuze, omdat ze nog niet volledig haar brood kon verdienen met Horsebeat. “Het was dus geen makkelijke keuze, maar wel eentje die ik moest maken. Om mijn werkzaamheden aan te vullen met iets wat meer vastigheid bood, besloot ik naast Horsebeat een tweede bedrijf op te zetten om ondernemers ondersteuning te bieden binnen hun bedrijf. Ik heb marketing en communicatie altijd al leuk gevonden en ben een echte duizendpoot in de hippische sector. Bij Accon dacht ik altijd al verder dan de cijfers en was ik benieuwd naar de communicatiemiddelen en manier van ondernemen achter een bedrijf. Deze tweede tak zorgt voor vastigheid, omdat dit vaste uren biedt en ik al een aantal aanvragen had van ondernemers. Maar dit geeft mij wel de mogelijkheid om Horsebeat te laten groeien.”

 

 

Ultieme tip: zoek elkaar op

“Het ondernemen is nog steeds enorm spannend, want je weet niet wat er komen gaat. Toch ben ik elke dag blij dat ik zo veel leuke projecten mag draaien. Bovendien heb ik nu eindelijk de plannen gerealiseerd om ruiters intensief te begeleiden, iets wat ik al heel lang wilde. Het geeft mij veel energie dat ik elke dag mijn ondernemende karakter de vrije loop kan geven. Juist door mijn burn-out heb ik gemerkt hoeveel waarde ik hecht aan mijn vrijheid. Ondernemen is hard werken, maar als ik ’s middags naar mijn paard wil dan kan ik dat gewoon doen. Mijn ultieme tip voor andere ondernemers? Zoek elkaar op. Ik geloof niet in concurrentie. Natuurlijk heb je mensen die hetzelfde doen als jij, maar toch doen ze het anders. Ik geloof in de kracht van het samenwerken. En naar je hart luisteren en je passie volgen blijft ook een belangrijke les.”

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.