fbpx

Verscherpt toezicht: wat doe je eraan?

Volgens Verenigde Sportpaardenhandel Nederland hebben veel leden te maken met banken die hen op de voet volgen vanwege bezorgdheid voor fraude en witwassen. Hoe komt dit en misschien nog wel belangrijker: wat doe je eraan?

 

Op het moment staan veel paardenhandelaren onder verscherpt toezicht vanuit de banken. Waardoor komt dit?
Guido Groot, woordvoerder van Rabobank Nederland: “Banken hebben vanuit de Wwft (Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme) een rol als poortwachter van het financiële systeem. Wij moeten een zo volledig mogelijk beeld hebben van de geldstromen. Dit om te voorkomen dat klanten bewust of onbewust betrokken raken bij bijvoorbeeld witwassen of regels overtreden. Uit ervaringen in het verleden blijkt dat de paardenhandel een aantal kenmerken bezit dat de branche kwetsbaarder maakt voor witwassen. Denk daarbij aan het internationale karakter, de ondoorzichtige prijsbepaling van (elite)paarden, de handelsconventies en het gedeelde eigendom van individuele paarden door meerdere eigenaren.”

 

Hoe kunnen paardenhandelaren hiermee omgaan?
“Ondernemers hoeven natuurlijk geen Wwft-experts zijn. Hier worden door Wwft-plichtige instellingen, zoals banken, professionals voor opgeleid en ingezet ter bescherming van het financiële stelsel. De taak van een analist is om tegelmatig de informatie over klanten bij te werken en te vergelijken met mogelijke risico’s. Hiertoe benaderen onze analisten zo nodig onze klanten. We begrijpen dat diepgaande vragen over de bedrijfsvoering of verdienmodel als indringend kunnen worden ervaren. Onze analisten vragen enkel informatie die van toegevoegde waarde is voor het afronden van het (wettelijk verplichte) cliëntenonderzoek.”

 

Hoe kunnen ze fraude voorkomen?

“Het voorkomen van ieder mogelijk risico is praktisch gezien voor een ondernemer onmogelijk. Wel kan je rekening houden met de mogelijke risico’s die kleven aan bepaalde gedragingen, handelingen of transacties. Het kennen van je klanten en vastleggen van (trans-)acties is een logisch begin. Hierom is het raadzaam een gedegen administratie bij te houden van aan- en verkopen, ook wanneer er handel wordt gedreven tussen goede bekenden. Daarnaast kan het inzetten van een onafhankelijke derde bijdragen aan meer transparantie.”

 

Nog een aantal tips:

Tot slot nog wat praktische tips namens de Rabobank om de risico’s op fraude en witwassen te minimaliseren:

  1. Begin met een gestroomlijnde administratie, waarbij alle documentatie rondom paardentransacties, zoals inkoop- en verkoopfacturen, transport- en exportdocumenten, nauwkeurig wordt gedocumenteerd.
  2. Doe zelfstandig onderzoek naar (potentiële) afnemers en leveranciers.
  3. Leg afspraken over commissies bij transacties vast in heldere schriftelijke overeenkomsten. Dit bevordert niet alleen de duidelijkheid maar voorkomt ook mogelijke geschillen.
  4. Laat facturen direct betalen door de eindafnemer, zonder tussenkomst van derden. Dit zorgt niet alleen voor een vlotte financiële afhandeling maar ook voor transparantie.
  5. Houd een actueel overzicht bij van het (gedeeltelijke) eigendom van paarden. Niet alleen praktisch, maar ook handig voor de nodige helderheid.
  6. Meld verdachte activiteiten bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Bij vermoedens van fraude, witwassen, of terrorismefinanciering is het essentieel om alert te zijn en deze signalen te rapporteren.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.