fbpx

Veulenteam in medical taping

We zitten nog volop in de veulenperiode en helaas komt niet elk veulen er zo perfect uit als we graag zouden willen. Gelukkig kunnen sportmassage- en dierfysiotherapeuten tegenwoordig veel standsafwijkingen verbeteren met medical taping. Rosanne Tijssen, voorzitter van de VSPN en eigenaresse van EquiMassage, richtte daarom het Veulenteam op.

 

Velen van jullie zullen al ooit van het tapen hebben gehoord; met deze tape en verschillende technieken kunnen spieren worden geactiveerd of ontlast, maar kunnen bijvoorbeeld ook gewrichten worden gestabiliseerd. Rosanne Tijssen gebruikt de tapetechnieken al tien jaar bij paarden in haar werk als paardensportmasseur en bewegingstherapeut. “Het bleef bij volwassen paarden tot de vraag of ik een krom veulen niet kon helpen met een spalk, mij aan het denken zette.”

 

 

Tapen bij veulens

Het was rond 2015 dat Rosanne online op zoek ging naar allerlei informatie om standsafwijkingen bij veulens te kunnen corrigeren. “Ik heb toen ook contact gezocht met Vetkin, de grootste tapefabrikant voor paarden. Zij hebben mij gewezen op een chiropractor in Brazilië die al vele onderzoeken had gedaan naar het tapen bij veulens. Daarop ben ik mijn eigen onderzoek gaan doen en heb ik mijn eigen methode gevormd. Dat begon met proberen en spelenderwijs kijken naar wat werkt en wat niet. Ik ben heel erg van het bijleren en vanuit mijn nieuwsgierigheid is dit ontstaan, maar in mijn bedrijf is mijn basis de sporttherapie. En aangezien ik niet oneindig veel tijd heb om daarnaast ook nog veulens door het hele land te helpen, is het Veulenteam ontstaan. Zeker na het artikel in Hoefslag is het veulentapen enorm gaan lopen en kon ik het zelf niet meer bijhouden naast mijn al volle klantenbestand.”

 

 

Veulenteam opleiden

Vanuit Vetkin en Fysiotape had Rosanne al eerder cursussen gegeven aan fysiotherapeuten en sportmasseurs, dus besloot ze een aparte opleiding te maken voor het tapen van veulens. “Ik heb nu in totaal 20 mensen opgeleid. Iedereen had al ervaring met tapen, wat een belangrijk startpunt was, omdat je wel moet weten wat je met de tape kan beïnvloeden. Het veulentapen is puur een specialisatie op het medical tapen zelf. Daarnaast moest het team voldoende kennis hebben van hoe de gewrichten van het veulen zijn na de geboorte en hoe dat is na een maand, wat je kan beïnvloeden, hoe de ligamenten lopen, etc. Als je de tape verkeerd aanbrengt dan wordt de stand juist meer afwijkend. Daarom zijn er ook alleen dierfysio- en sporttherapeuten toegelaten die zelfstandig werken binnen het team.”

 

 

Coördinatie Veulenteam

Op de vraag hoe het Veulenteam werkt is Rosanne duidelijk. “Alle aanvragen komen bij mij via de mail of telefonisch binnen, zodat ik het kan coördineren. Ik doe het vooronderzoek om zo goed mogelijk te bepalen wat er aan de hand is, het liefste aan de hand van foto’s en video’s. Vervolgens koppel ik de aanvraag aan iemand uit het team die in de buurt zit en tijd heeft. Samen nemen we de casus door en het teamlid gaat er vervolgens heen. De eerste keer een veulen tapen kan best spannend zijn, maar het geeft zo’n kick als je ziet welke resultaten we bereiken. Ik ben echt trots op mijn team.”

 

 

Samenwerken

Volgens Rosanne is het tapen een hele goede therapie, maar blijft het krijgen van het beste resultaat een kwestie van samenwerken. “Ook de hoefsmid en dierenarts zijn heel belangrijk binnen het traject. Het mooie aan tapen is dat je nu ook non-invasief het lichaam kan stimuleren om rechter te worden, daar waar naast de hoefsmid een operatie de enige optie was. Je gaat daarbij toch in het gewricht vervelen en als blijkt dat de operatie tegenvalt dan heb je op latere leeftijd een grotere kans op artrose of irritatie van de aanhechtingen. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat het tapen geen toverstafje is waarmee je zwaait. Daarom gaan we een traject altijd samen met de hoefsmid en dierenarts in en dat is best intensief. In het begin moet je vaak om de paar dagen de tape opnieuw aanbrengen. Als we op dat moment zien dat er iets bijgevijld kan worden dan roepen we gelijk de hoefsmid erbij.”

 

Afwijkende standen

Rosanne geeft toe dat ze enorm baalt als het niet lukt om een veulen te helpen. “Vorig jaar hebben we het merendeel goed gekregen, maar er blijft altijd een aantal waarbij we niet de verbetering bereiken die we in gedachten hebben. De beenstanden die we met het tapen heel goed kunnen verbeteren zijn vooral de angulaire beenstanden, die vanaf de voor- of achterkant te zien zijn zoals de X- of O-benen. Die zien wij ook het meeste voorkomen. Daarnaast heb je ook nog de flexurale afwijkingen, die vanaf de zijkant zichtbaar zijn. Denk hierbij aan hyperextensie, extreem week gekoot, bolle knieën of veulentjes die voorover vallen. Extreme extensies daar wagen we ons bijvoorbeeld niet aan, dat is een taak voor de dierenarts. Je moet wel weten wat kan en wat niet.”

 

 

Aangepast management

Buiten het samenwerken met de hoefsmid en dierenarts komt er nog wel meer kijken bij het tapen, legt Rosanne uit. “Ook het management moet aangepast worden. Het kan zijn dat het veulen niet de hele dag op de wei mag, als ze moe worden is dat nadelig voor de stand. Ook stappen op het harde kan onderdeel zijn van het plan of bepaalde passieve fysio-oefeningen. Toen ik met het veulentapen begon werd ik nog uitgelachen, maar ik heb inmiddels ook een veulen getaped van een dierenarts. Bij twijfels mag je mij altijd benaderen. Sowieso is het als paardeneigenaar belangrijk om bij een (mogelijk) probleem op zoek te gaan naar een specialist met de juiste papieren. Zoek iemand die aangesloten is bij een beroepsvereniging die onder de FNHB valt. Dan weet je in ieder geval dat deze een goede opleiding heeft gehad en getoetst is. Voor de VSPN laten we enkel leden toe van bepaalde opleidingen en hebben we een toelatingstoets, zodat we in ieder geval weten dat diegene over de juiste kennis beschikt. Niet alleen voor paardeneigenaren biedt een beroepsvereniging voordelen, maar ook voor de specialisten zelf. Zo bieden wij bij de VSPN een collectieve verzekering aan onze leden.”

 

 

Kijk voor meer informatie over het Veulenteam op https://equi-massage.nl/VeulenTeam. Op dit moment komen er geen nieuwe cursussen aan, maar nieuwe samenwerkingen in de vorm van een orthopedische hoefsmid of dierenarts mogen zich altijd melden.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.