fbpx

Hengstenhouders komen samen in de Bond van Hengstenhouders (BvHH)

Jazz (v.Cocktail), Tineke Bartels - De Hippische Ondernemer

In 1941, dus midden in de Tweede Wereldoorlog, is de Bond van Hengstenhouders (BvHH) opgericht. Sinds dat jaar zet de bond zich in voor de belangen van de hengstenhouderij. Hengstenhouders zijn van cruciaal belang voor ieder stamboek. Zo bestaat de BvHH in 2020 uit 75 leden, die ruim 50% van de genenpool van het KWPN stamboek beheren. Een stamboek dat uit ongeveer 20.000 leden bestaat.

 

Waar is de hengstenhouder verantwoordelijk voor?

In samenspraak met het bestuur van het stamboek selecteren de hengstenhouders de jonge hengsten, bieden deze dieren aan op de hengstenkeuringen en geven zodoende sturing aan de genetica van het toekomstig KWPN sportpaard. Hengstenhouders hebben en houden dagelijks contact met de paardensportpraktijk en proberen zodoende bij de keuze van jonge dieren in te spelen op de vraag in de toekomst.

 

 

 

 

 

Naast bovenstaande verantwoordelijkheden, brengen veel hengstenhouder hun dekhengsten uit in de sport. Op die manier kunnen merriehouders zich een beeld vormen van de kwaliteit van de toekomstige vader van hun veulens. De selectie is sterk gericht op rijdbaarheid van paarden, gezondheid, duurzaamheid en natuurlijk ook het leveren van topprestaties.

In de dagelijkste praktijk zien we dat hengstenhouders druk bezig zijn met een groot aantal uiteenlopende zaken: van zorg voor goed ruwvoer en krachtvoer voor de aangeboden merries, voor de jonge dieren in de opfok en de hengsten, de zorg voor correcte stalling, de administratie van fokmerries rond het dekken, het schouwen en insemineren van de merries, het contact houden met de fokkers tot het goed doorlopen van de controles van de overheid en het verzorgen van spermaexport om zodoende de buitenlandse vraag naar sperma in goede banen te leiden.

 

 

 

 

Wat doet de BvHH?

De Bond van Hengstenhouders zet zich in voor de 75 hengstenhouders door ondersteuning te bieden en begeleiding te bieden. Vooral in de veranderde hedendaagse wereld lijkt hier behoefte aan. Tijdens de laatste financiële crisis liep het aantal dekkingen terug. Wat de invloed is van de huidige coronacrisis op de hengstenhouders is nog lastig te zeggen, wel is het duidelijk dat er ook buiten de crisissen om veel veranderd binnen de fokkerij. Er komen meer grotere fokstallen, de merriehouder werkt ook steeds professioneler. Men maakt via de hengstenhouder en de gespecialiseerder paardengynaecologen steeds meer gebruik van de modernste bevruchtingstechnieken zoals ET en ICSI en maakt gebruik van sperma van buitenlandse hengsten.

Al deze activiteiten worden gesteund en begeleid door de Bond. De BvHH heeft intensief contact met de overheid zoals de NVWA en LNV, teneinde zoveel mogelijk de sector te ondersteunen met regelgeving en de soepele uitvoering daarvan. Daarnaast spant de Bond zich in om de stations waar alleen geïnsemineerd wordt en waar geen hengsten staat, te certificeren, zodat ook via die tak gezorgd wordt voor kwalitatief goede service. Een veel omvattende sector dus, waar door samenwerkingen gezorgd wordt voor ontwikkeling.

 

 

 

Een uitgebreid artikel over de Bond van Hengstenhouders vindt u in De Hippische Ondernemer 2019 editie 6.

Wellicht vindt u het artikel ‘Wat doet de FNHB?’ ook interessant.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.