fbpx

Ponymanege Equito: vijf jaar na de titel

Equito paardenbedrijf hippische ondernmer van het jaar

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Ponymanege Equito de titel Hippische Ondernemer van het jaar won. Hoog tijd om ze eens even te bellen om te vragen hoe het nu met de manege is, wat de prijs heeft betekend en hoe ze zich door corona heenslaan.

 

Bij Ponymanege Equito staat educatie centraal. “Kinderen en jongeren kunnen hier van alles leren, van het rijden tot en met het verzorgen”, vertelt eigenaresse Maaike van Rijn. “Ik denk dat we toentertijd de prijs ook gewonnen hebben dankzij deze focus. We laten aan de ouders en anderen zien dat je op de manege zoveel meer leert dan alleen het paardrijden zelf. We leren kinderen hier niet alleen rijden, maar ook alles wat daarbij komt kijken. De ruiters leren elkaar helpen en worden medeverantwoordelijk gemaakt voor het verzorgen van de pony’s. Onze ruiters zijn daardoor zeer betrokken, blijven vaak heel veel jaar rijden en er ontstaan vriendschappen voor het leven. Daarnaast stimuleren we kinderen buiten de corona-periode om, om mee te helpen op stal.”

 

 

 

 

Focus op leren                                                   

Breed opleiden en kennis laten maken met verschillende kanten van de paardensport zoals voltige, dressuur, springen en grondwerk is wat Equito doet. Alle kinderen die op de manege beginnen met rijden, gaan eerst van start met de beginnerscursus. Daarin leren ze in vijf lessen van twee uur hoe ze met pony’s om moeten gaan, maar ook poetsen, opzadelen, grondwerk en paardentaal komen hierbij aan bod. “Als ze deze cursus hebben afgerond dan mogen ze doorstromen naar de gewone lessen. Normaal gesproken lopen de kinderen hier de hele dag rond en zijn ze met hun vriendjes en vriendinnetjes gezellig met de pony’s bezig, maar door corona mag dat helaas niet. Omdat ze niet in de stallen mogen komen, doen we voor de les een kwartiertje theorieles en behandelen we onderwerpen als hoe het hoofdstel in elkaar zit. Sinds begin dit jaar doen we dit in het kader van de pilot Bixie & Friends van de KNHS.”

 

 

Lessen gaan door

“Gelukkig hebben we mazzel met onze Horselounge, een overdekte buitenbak met windgaas. Deze wordt gezien als buiten en dus konden alle lessen hierin doorgaan. Alle reguliere lessen konden daarom gewoon op het programma blijven staan, al hebben we de beginnerscursus wel minder kunnen organiseren. Dat kwam ook omdat we afgelopen tijd niet veel ruimte hadden voor nieuwe klanten. Paardrijden was een van de weinige activiteiten die nog door konden gaan en dus hadden we enorm weinig opzeggingen afgelopen jaar. Het voortzetten van de lessen was onze prioriteit. De lessen die in de avonden stonden, hebben we vanwege de avondklok verplaatst naar zondag; de dag waarop we normaal gesproken evenementen organiseerden. De ruiters boven de 18 hebben we in tweetallen vrij laten rijden onder toezicht, maar wel met instructies vooraf zodat er een duidelijk doel was om aan te werken. Door de lessen konden we onze vaste inkomsten behouden. Maar extra verdiensten die je weer kunt investeren in verbeteringen van je bedrijf, die zijn er nu even niet.”

 

 

Betrokkenheid

Wat Maaike deze tijd vooral mist is het betrekken van de klanten bij de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf en de klantenbinding. “Door alle regels en verplichtingen, mag er heel veel niet op dit moment en moeten we de regels streng naleven. Hoewel ik het gevoel heb dat we door corona de betrokkenheid kwijtraken, ervaren de mensen dat hier gelukkig niet en leeft het clubgevoel wat hier heerst nog zeker wel. Dat bleek maar eens toen de lievelingspony van heel veel kinderen hier helaas moest worden ingeslapen. Om een nieuwe pony te kunnen kopen startten twee ouders een actie op waarmee ze een aanzienlijk bedrag binnenhaalden, zodat we ondanks dat pony’s momenteel extreem duur zijn, toch een goede vervanger konden kopen. Hopelijk gaat de nieuwe pony net zo geliefd worden.”

 

 

Equito TV

“Om de betrokkenheid met de mensen te behouden zijn we op de manege wel wat intensiever aan de slag gegaan met social media en hebben onze Young Leaders onder begeleiding van een van onze instructeurs Equito TV opgericht op YouTube. Op dit kanaal worden allerlei instructieachtige filmpjes gepost en proberen we iedereen mee te nemen in wat er hier gebeurt. De onderwerpen, scripts en de filmpjes zelf worden echt voor en door onze ruiters gemaakt!”

 

 

Equito paardenbedrijf hippische ondernmer van het jaar

 

 

Boost voor maneges

Volgens Maaike zorgde het winnen van de titel vijf jaar geleden naar collega’s toe voor een stukje erkenning. “Over maneges wordt nog wel eens neerbuigend gedaan. En wij zijn toch maar een kleine manege met weinig luxe voor de klant maar wel veel aandacht voor dierenwelzijn. Dus dat een manege zo’n prijs kan winnen gaf wel een boost, ook aan andere manegebedrijven. Toch vond ik het wel moeilijk om het hier aan de klanten uit te leggen en was het makkelijker geweest om bijvoorbeeld manege van het jaar te worden. Een ondernemer klinkt namelijk als iemand met een duidelijk winstoogmerk en dat terwijl wij juist bekend willen staan als een soort ponyclub met veel klantbetrokkenheid. Maar we zijn enorm blij geweest met de prijs en met het gewonnen geld hebben we de oude trekker die op instorten stond, ingeruild voor een nieuw exemplaar. Verder hebben we met ABAB nagedacht over de toekomst van het bedrijf en zaken vastleggen zoals een testament. Dat zijn klusjes die je altijd voor je uitschuift, omdat ze niet direct nodig zijn. Maar die dingen hebben we nu eindelijk eens een keer aangepakt.”

 

 

Nog meer leren

“Verder is de manege de afgelopen jaren weinig veranderd. Wel zijn we een van de bedrijven waar het Young Leaders programma van de KNHS aangeboden wordt, waardoor we de echte enthousiastelingen nog meer kunnen leren over bijvoorbeeld voeding of wat er bij het kopen van een nieuwe pony komt kijken zoals laatst het geval was. We kunnen niet verder uitbreiden hier, maar wel verder verbeteren. Al moet corona daarvoor eerst wel wat minder op de rem drukken.”

 

 

Benieuwd naar de verhalen van andere ondernemers in de paarden? Neem dan een kijkje in de keuken van hengstenhouders Wilco Brouwers of lees hoe sportpsychologe en instructrice Anne Loosveld te werk gaat.

MELD JE AAN VOOR ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de professionele paardensector. 2.200+ ondernemers gingen je al voor!

Het laatste nieuws:

Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op het vakblad en ontvang 6x per jaar een editie van De Hippische Ondernemer op de deurmat.

Het vakblad bevat unieke, exclusieve content dat enkel en alleen te lezen is in het blad.